Комітет з питань молоді і спорту на своєму засіданні 25 березня цього року розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державні нагороди України» щодо удосконалення процедур подання, відзначення та позбавлення державних нагород, (реєстр. № 11033), поданий народним депутатом України Мазурашу Г.Г.

Метою проекту Закону є удосконалення процедури подання, відзначення та позбавлення державних нагород, забезпечення їх прозорості (публічність), підсилення відповідальності за внесення недостовірних даних щодо заслуг, за які громадян пропонується відзначити державними нагородами, а також можливість відзначати найвищим званням Герой України іноземців за проявлені мужність і героїзм під час участі у заходах з відсічі та стримування збройної агресії проти України.

Законопроектом шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про державні нагороди України» пропонується розширити коло осіб, які матимуть право на визнання заслуг громадян на державному рівні, а саме: відзначати громадян орденом «За заслуги» І, ІІ та ІІІ ступенів, жінок орденом княгині Ольги І, ІІ та ІІІ ступенів за визначні/видатні заслуги в спортивній сфері, медаллю «Захиснику Вітчизни» – за активну волонтерську допомогу Збройним Силам України, запровадити нове почесне звання «Батько-герой» та присвоєння іноземцям звання Герой України.

Також змінами запропоновано удосконалити процедуру подання, відзначення та позбавлення державних нагород, забезпечити їх прозорість (публічність), підсилити відповідальність за внесення недостовірних даних щодо заслуг, за які громадян передбачається відзначати державними нагородами.

Під час розгляду проекту Закону на засіданні Комітету народні депутати України – члени Комітету підтримати цей проект, оскільки реалізація його положень сприятиме як розширенню категорії осіб, яким можуть бути присвоєні державні нагороди, так і прозорості процедур відзначення державними нагородами, що зведе до мінімуму і корупційні ризики.

Водночас, народні депутати зазначили, що до законопроекту надійшли пропозиції від Міністерства фінансів України та Державної прикордонної служби України, які на їх думку, є слушними та мають бути розглянуті головним комітетом.

Комітет ухвалив Рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державні нагороди України» щодо удосконалення процедур подання, відзначення та позбавлення державних нагород, (реєстр. № 11033), прийняти за основу.

 

Висновок Комітету надіслано до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який відповідно до предмета відання визначено головним.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05
26 квітня 2024 15:20
25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52