Під час доповіді з цього питання заступник Міністра у справах ветеранів України Кушнір М.В. зазначив, що відповідно до Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про фізичну культуру і спорт” щодо спорту ветеранів війни” Мінветеранів сприяє та забезпечує розвиток спорту ветеранів війни та членів їхніх сімей, їхній психологічній та соціальній адаптації шляхом залучення до фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності із використанням діючої мережі закладів фізичної культури і спорту, забезпечує проведення всеукраїнських спортивних заходів серед ветеранів війни та їхньої участі у міжнародних спортивних заходах, взаємодіє з громадськими об’єднаннями фізкультурно-спортивної спрямованості.

У рамках заходів, спрямованих на підтримку ветеранів війни, популяризації спорту та здорового способу життя Мінветеранів реалізує заходи з організації та забезпечення проведення всеукраїнських спортивних заходів, інших спортивних заходів та спортивних змагань, що проводяться в Україні та/або закордоном.

Заступник Міністра розповів, що такі проекти як “Ігри Нескорених” та “Ігри Воїнів” сприяли розширенню спортивних дисциплін доступних для ветеранів війни, зокрема: Україна вперше (2019 рік) взяла участь в “Іграх Нескорених” та змагалась в 7 спортивних дисциплінах, в 2023 році кількість дисциплін уже склала 11. Тим самим, проекти зарекомендували себе, як ефективний засіб для розвитку системи реабілітації ветеранів війни через заняття спортом та змінили життя ветеранів війни та членів їхніх сімей.

Також учасники засідання були поінформовані про те, які нормативно-правові акти були прийняті на виконання Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про фізичну культуру і спорт” щодо спорту ветеранів війни”.

Народні депутати-члени Комітету з питань молоді і спорту зазначили, що після повномасштабного вторгнення російської федерації до України цей напрям спорту набув стратегічного значення, оскільки він сприяє залученню ветеранів війни та членів їхніх сімей до занять певним видом спорту, їхньої участі у міжнародних та інших спортивних заходах, що в свою чергу забезпечує  їхню психологічну та соціальну адаптацію  через спортивну діяльність.

Водночас, було зазначено, що є певна проблема – згідно зі статтею 362 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» спорт ветеранів війни не передбачає участь і підготовку спортивних команд ветеранів війни у спортивних змаганнях областей, районів, територіальних громад.

Народні депутати також наголосили на тому, що Комітет звертався до відповідних органів виконавчої влади щодо надання інформації про спортивні змагання та заходи, а також фізкультурно-оздоровчі заходи ветеранів війни, що проводяться на міжнародному, всеукраїнському, регіональному та місцевому рівнях.

Відповідно до отриманої інформації на регіональному та місцевому рівні проводяться спортивні змагання та заходи, а також фізкультурно-оздоровчі заходи ветеранів війни, однак у деяких регіонах цьому питанню приділяється недостатня увага.

До найбільш активних регіонів у цьому напрямі спорту відносяться: Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Одеська, Черкаська, Чернігівська області.

Проаналізувавши всю надану інформацію від органів виконавчої влади, Комітет дійшов висновку, що ефективному розвитку спорту ветеранів війни заважає, зокрема:

недостатня координація між суб’єктами сфери фізичної культури і спорту;

відсутність відповідних спортивних федерацій, а також те, що існуючі на сьогоднішній день федерації не забезпечують виконання завдань щодо підтримки та організації адаптивного спорту, зокрема спорту ветеранів війни;

відсутність у Законі України «Про фізичну культуру і спорт» обов’язку щодо проведення спортивних змагань та фізкультурно-оздоровчих заходів ветеранів війни.

Крім того, потребує оновлення визначення терміну «спорт ветеранів війни», що має включати як спортивні змагання, що проводяться за правилами визнаних в Україні видів спорту, так і спортивні змагання за спеціальними правилами для ветеранів війни, які є особами з інвалідністю або особами з обмеженими можливостями.

За результатами розгляду цього питання Комітет ухвалив Рішення з метою вдосконалення питання розвитку спорту ветеранів війни.

Ознайомитися з матеріалами можна тут.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

15 липня 2024 09:02
12 липня 2024 13:40
12 липня 2024 13:00
12 липня 2024 12:35
12 липня 2024 11:46
10 липня 2024 18:16
10 липня 2024 17:00
09 липня 2024 17:21
09 липня 2024 16:24
09 липня 2024 14:54