17 липня 2024 року під головуванням голови підкомітету з питань державної і молодіжної політики, народного депутата України Ірини Борзової в Комітеті Верховної Ради України з питань молоді і спорту відбулося засідання робочої групи з питання вдосконалення розвитку спорту ветеранів війни у регіонах України, в якій взяли участь члени Комітету – народні депутати України Василь Мокан та Георгій Мазурашу, народний депутат України Василь Вірастюк президент федерації стронгмену України Сергій Конюшок, народний депутат України Анатолій Остапенко, член Міжнародного олімпійського комітету, дворазовий олімпійський чемпіон Валерій Борзов, радник-уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко, головний консультант Офісу Президента України Костянтин Вінніченко, директор Департаменту масового спорту та здоров’я нації Міністерства молоді та спорту України Сергій Тимофєєв, виконуючий обов’язки ректора Національного університету фізичного виховання і спорту України Олександр Пижов, голова фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Олександр Мендусь, голова фізкультурно-спортивного товариства «Україна» Наталія Омельчук та інші представники спортивної громадськості.

Народний депутат України Ірина Борзова у вступному слові зазначила, що тема вдосконалення розвитку спорту ветеранів війни набуває зараз для України особливого значення. «Ветерани, які повертаються з фронту до цивільного життя мають відчувати турботу і підтримку держави. Після 2022 року в наше життя увійшов термін «спорт ветеранів війни», яким займаються сьогодні вже тисячі українців, які отримали поранення на фронті і їх кількість, на жаль, постійно зростає.  До Комітету надійшли чисельні звернення з регіонів про сприяння розвитку спорту ветеранів війни і Комітет планує в вересні провести Комітетські слухання з порядком денним: «Шляхи вдосконалення розвитку спорту ветеранів війни», - повідомила голова підкомітету І. Борзова.

Член МОК Валерій Борзов в обговоренні зазначив, що тема вдосконалення розвитку спорту ветеранів набуває під час війни особливого значення. «Треба ретельно вивчити географію та кількість українських героїв, які отримали поранення на фронті і мріють реалізувати себе в спорті та прославити Україну на Invictus Games», - запропонував В. Борзов.

Народний депутат України Василь Мокан звернув увагу присутніх, що дуже важливо вирішити які державні інституції будуть займатися питанням розвитку спорту ветеранів війни і обов’язково залучити до цього Міністерство молоді та спорту України, Міністерство у справах ветеранів України, Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство фінансів України та синхронізувати дії зазначених Міністерств.

Радник-уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко наголосив, що після лікування в військових шпиталях відновлення ветеранів війни не закінчується. «Щоб повернутися до повноцінного життя ветерану треба так би мовити «вертикалізуватися»  - часто-густо навчитися заново ходити, а не те що бігати, плавати і підкорювати світові рекорди. Тому першочергова задача вдосконалення спорту ветеранів війни – це повернути їх до справжнього життя», - зазначив В. Свириденко.

Виконуючий обов’язки ректора НУФВСУ Олександр Пижов звернувся до народних депутатів з проханням про сприяння збереженню терміну та спеціальності «фізкультурно-спортивна реабілітація» і підтримати ідею створення так званих «ветеранських просторів» в закладах вищої освіти, ідею яких було розроблено в Національному університеті фізичного виховання і спорту України.

Члени робочої групи запропонували продовжити обговорення питання під час проведення Комітетських слухань на тему: «Шляхи вдосконалення розвитку спорту ветеранів війни» в вересні 2024 року.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України Василь Вірастюк та Анатолій Остапенко, голова фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Олександр Мендусь та голова фізкультурно-спортивного товариства «Україна» Наталія Омельчук.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

18 липня 2024 18:18
18 липня 2024 13:25
15 липня 2024 09:02
12 липня 2024 13:40
12 липня 2024 13:00
12 липня 2024 12:35
12 липня 2024 11:46
10 липня 2024 18:16
10 липня 2024 17:00
09 липня 2024 17:21