Комітету з питань молоді і спорту на засіданні 26 вересня 2024 року розглянув проект Закону України про внесення зміни до статті 43 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо впорядкування надання відпустки для підготовки та участі в спортивних змаганнях, (реєстр. № 11178), поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом пропонується викласти в новій редакції частину першу статті 43 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» передбачивши, що спортсменам, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях, надається за місцем роботи відпустка для підготовки та участі в цих змаганнях.

Крім того передбачено, що тривалість, порядок, умови надання та оплати відпустки для підготовки та участі в спортивних змаганнях визначаються трудовим та/або колективним договором.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що необхідність прийняття проекту випливає із Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» від 22.11.2023 № 3494-IX, в якому (крім інших питань щодо відпусток) були внесені зміни до статті 77-1 Кодексу законів про працю України та статті 16-1 Закону України «Про відпустки», відповідно до яких питання тривалості, порядку, умов надання та оплати відпустки для підготовки та участі в спортивних змаганнях працівникам, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях було віднесено до питань, що визначаються трудовим та/або колективним договором.

Під час обговорення, члени Комітету наголосили на тому, що Міністерство молоді та спорту України, і Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту ще при розгляді відповідного законопроекту, (реєстр. № 8313), виступали проти регулювання тривалості, порядку, умов надання та оплати відпусток для підготовки та участі в спортивних змаганнях колективним договором. Зокрема, у висновку Комітету до цього законопроекту зазначалось, що враховуючи, що в сучасних умовах зміст трудового чи колективного договору, як правило, визначається роботодавцем, у разі ухвалення законопроекту держава передає роботодавцю право вирішувати, чи відпускати спортсменів на всеукраїнські та міжнародні змагання чи ні, а це може нанести велику шкоду українському спорту та міжнародному іміджу держави.

Членами Комітету були внесені пропозиції до законопроекту щодо збереження чинної редакції норм стосовно надання спортивних відпусток, вони були підтримані на робочій групі, проте Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відхилив ці правки.

Головне науково-експертне управління у своєму висновку також зазначає, що віднесення регулювання відпусток для підготовки та участі в змаганнях на рівень трудового та/або колективного договору (замість порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України) містить ризики звуження змісту та обсягу прав працівників, які братимуть участь у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях, оскільки умови надання таких відпусток будуть поставлені в залежність від згоди конкретного роботодавця закріпити їх у договірному порядку.

З огляду на зазначене, народні депутати-члени Комітету запропонували врегулювати це питання під час підготовки законопроекту до другого читання і зазначити, що:

Тривалість, порядок, умови надання та оплати відпустки для підготовки та участі в спортивних змаганнях для спортсменів, включених до складу національних збірних команд, має визначатися Кабінетом Міністрів України, для інших спортсменів - трудовим та/або колективним договором.

Крім того, була підтримана пропозиція Міністерства молоді та спорту України щодо врегулювання законопроектом питання надання відпусток і для спортивних суддів.

Також було підтримано пропозицію щодо доцільності внесення відповідних змін до Кодексу законів про працю України та Закону України «Про відпустки» під час підготовки законопроекту до другого читання.

 

Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення зміни до статті 43 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо впорядкування надання відпустки для підготовки та участі в спортивних змаганнях, (реєстр. № 11178), поданий Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

27 вересня 2024 15:40
27 вересня 2024 10:08
26 вересня 2024 15:01
26 вересня 2024 11:37
25 вересня 2024 14:20
24 вересня 2024 13:16
23 вересня 2024 13:51
23 вересня 2024 13:10
23 вересня 2024 12:16
20 вересня 2024 15:35