Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту, реалізуючи свою контрольну функцію, розглянув на своєму засіданні питання: «Про підсумки участі національної збірної команди України у XVII літніх Паралімпійських іграх 2024 року»

Перший заступник Міністра молоді та спорту України Юрій Музика та президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич поінформували народних депутатів України - членів Комітету, що не зважаючи на виклики, пов’язані з війною, Україна змогла забезпечити участь своїх спортсменів завдяки спільним зусиллям держави, Міністерства молоді та спорту, Національного комітету спорту інвалідів та Укрцентру «Інваспорт».

Ігри відбулися з 28 серпня по 8 вересня 2024 року в Парижі, зібравши рекордну кількість учасників: 4400 спортсменів із 169 країн, які змагалися у 22 видах спорту за 549 комплектів нагород.

Українська команда, була представлена 138 спортсменами та 1 спортсменом-лідером, брала участь у 17 видах спорту, включаючи дебют у бочча та паравелоспорті (хендбайк). Загалом наші паралімпійці вибороли 82 медалі: 22 золотих, 28 срібних, 32 бронзових.

Україна посіла 5-е місце за загальною кількістю медалей та 7-е – за кількістю золотих серед 169 країн. Найбільш чисельну збірну на Іграх представляв Китай (289 спортсменів), який здобув перше місце у командному заліку з 220 медалями.

Особливістю української збірної стало представництво спортсменів із 19 областей та Києва, що підкреслює єдність та силу нашої нації навіть у складні часи. Найбільше спортсменів було з Дніпропетровської, Полтавської та Донецької областей.

За підсумками обговорення цього питання Комітет з питань молоді і спорту ухвалив рішення:

1. Інформацію Міністерства молоді та спорту України стосовно участі національної збірної команди України у XVII літніх Паралімпійських іграх 2024 року у м. Париж (Французька Республіка) взяти до відома.

2. Визнати успішним виступ національної збірної команди України у XVIІ літніх Паралімпійських іграх у м. Париж (Французька Республіка), що відбулися з 28 серпня по 8 вересня 2024 року.

3. Рекомендувати Міністерству молоді та спорту України:

спільно з Національним комітетом спорту інвалідів України та Українським центром з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» приділяти особливу увагу своєчасному фінансуванню заходів, передбачених Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань України на відповідні роки, що пов’язані з підготовкою та участю спортсменів з інвалідністю у XVIII літніх Паралімпійських ігор 2028 року у м. Лос-Анджелес (Сполучені Штати Америки);

спільно з Національним комітетом спорту інвалідів України передбачати фінансування на розбудову та оснащення об’єктів інфраструктури Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту інвалідів України (Львівська область) як єдиної інклюзивної, повністю безбар’єрної спортивної бази;

спільно з Національним комітетом спорту інвалідів України продовжити роботу щодо відсторонення російських та білоруських спортсменів від участі в офіційних міжнародних спортивних заходах та посилення санкцій проти паралімпійських комітетів російської федерації та республіки білорусь.

4. Обласним та Київській міській державним адміністраціям вживати заходів щодо:

підтримки діяльності регіональних центрів з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» та дитячо-юнацьких спортивних шкіл осіб з інвалідністю щодо розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю в областях;

поліпшення житлово-побутових умов спортсменів національної збірної команди України та їхніх особистих тренерів, у тому числі тих, які вимушено переселені з тимчасово окупованих території Автономної Республіки Крим, Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей;

призначення та виплати регіональних стипендій з метою підтримки спортсменів з інвалідністю та їх тренерів.

5. Про виконання цього рішення інформувати Комітет з питань молоді і спорту щорічно до 1 червня відповідного року.

 

Відповідне рішення Комітету буде направлено до Кабінету Міністрів України, Міністерства молоді та спорту України та Національного комітету спорту інвалідів України, а також обласних та Київської міської державних адміністрацій.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

28 жовтня 2024 12:35
28 жовтня 2024 10:30
28 жовтня 2024 09:15
25 жовтня 2024 15:39
25 жовтня 2024 12:55
23 жовтня 2024 15:22
23 жовтня 2024 15:05
22 жовтня 2024 17:38
22 жовтня 2024 17:07
22 жовтня 2024 15:59