Звіт про роботу Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму протягом четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

22 липня 2016, 14:16

 

Протягом четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання Комітет продовжував роботу щодо вдосконалення законодавчого забезпечення державної політики сприяння становленню інституту сім'ї, допомоги сім'ям з дітьми, дітей, що потребують батьківського піклування, оздоровлення та відпочинку дітей, державної молодіжної політики, молодіжного житлового будівництва, національно-патріотичного виховання дітей та молоді, державної політики у сфері фізичної культури і спорту, туризму, курортів та рекреаційної діяльності, а також забезпечення парламентського контролю за дотриманням законодавства України у зазначених сферах.

За період цієї сесії проведено 16 засідань Комітету, на яких було розглянуто 66 питань, внесено до Верховної Ради України висновки щодо розгляду 17 законопроектів, стосовно яких Комітет визначено головним.

Зокрема, запропоновано розглянути у другому читанні та прийняти в цілому 2 законопроекти, прийняти за основу 5 законопроектів, направити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи 2 законопроекти, відхилити 8 законопроектів. Запропоновано також прийняти за основу та в цілому 5 Постанов Верховної Ради України.

Надіслано 12 попередніх висновків на законопроекти до головних комітетів.

 

Прийнято в цілому і підписано Президентом України один Закон України:

1. Закон України «Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо невідворотності обов'язку утримувати дитину особами, які позбавлені батьківських прав) (№1370-VIII від 17.05.2016).

Прийнятий Закон зобов’язує суд приймати рішення про стягнення аліментів одночасно з процедурою позбавлення батьківських прав. Водночас, Законом передбачено, що у разі відмови законних представників дитини від отримання аліментів, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов’язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішення суду.

 

Прийнято за основу 2 законопроекти:

1.Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів, (реєстр. №2917).

2.Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" щодо наставництва над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування (реєстр. №4784).

 

Прийнято в цілому 5 Постанов Верховної Ради України:

 

1.Постанова «Про проведення в 2016 році парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади» (2 березня 2016 року) (№969-VIII від 02.02.2016р.).

2.Постанова «Про проведення парламентських слухань на тему: «Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України» (6 квітня 2016 року) (№970-VIII від 02.02.2016р.).

3. Постанова «Про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України «Про проведення в 2016 році парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади» (щодо зміни дати проведення парламентських слухань) (23 березня 2016 року) (№998-VIII від 04.02.2016р.).

4.Постанова «Про проведення парламентських слухань про становище молоді в Україні «Ціннісні орієнтації сучасної української молоді» (2 листопада 2016 року) (№1397-VIII від 01.06.2016р.).

5.Постанова «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України» (№1460-VIII від 13.07.2016р.)

 

Комітет запропонував Верховній Раді України прийняти за основу такі законопроекти:

1.Проект Закону про внесення змін до статті 19 Закону України "Про охорону дитинства" щодо пільгового проїзду дітей (реєстр. №3141-1).

2.Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей (реєстр. № 4073-1).

3.Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення гарантій підвищення спортивної майстерності молоді (реєстр. №4186).

4.Проект Закону про антидопінговий контроль у спорті (реєстр. №4724).

 

За ініціативою членів Комітету, Верховною Радою України було проведено двоє парламентських слухань:

1) 23 березня 2016 року відбулися парламентські слухання на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади", в яких взяло участь близько 500 осіб, у тому числі, народні депутати України, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадські організації, профільні міжнародні організації, спеціалісти наукових установ, спортсмени. Відбулась відверта розмова щодо пошуку шляхів вдосконалення сфери фізичної культури і спорту та напрацьовані рекомендації з пропозиціями учасників парламентських слухань. Однак, Верховна Рада України не спромоглася прийняти Проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади";

2) 6 квітня 2016 року відбулися парламентські слухання на тему: «Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України» за участю представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадськості, туристичних організацій.

За підсумками обговорення були розроблені Рекомендації парламентських слухань, які були схвалені Постановою Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України» (№1460-VIII від 13.07.2016р.).

У Рекомендаціях парламентських слухань враховані та систематизовані пропозиції народних депутатів України, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій, зокрема запропоновано:

- Президенту України ініціювати розгляд на засіданні Національної ради реформ питання щодо реформування сфери туризму і курортів відповідно до Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020», схваленої указом Президента України від 12 січня 2015року № 5/2015;

- Верховній Раді України прискорити розгляд та прийняття проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про особисте селянське господарство» щодо розвитку сільського зеленого туризму (реєстр № 2232а);

- Кабінету Міністрів України невідкладно схвалити стратегію розвитку туризму та курортів України до 2026 року та до 1 січня 2017 року затвердити державну цільову програму розвитку туризму та курортів на період до 2022 року.

 

13 квітня цього року за сприяння Голови Комітету Артура Палатного проведено Благодійний турнір з більярду, приурочений 30-им роковинам Чорнобильської катастрофи.

В турнірі взяли участь народні депутати України, представники бізнесу, фізкультурно-спортивних товариств та інші.

Зібрані кошти були перераховані у Київську міську лікарню №27 (відділення променевої патології) задля допомоги людям, які потребують лікування.

 

20 квітня 2016 року проведено слухання у Комітеті з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму на тему: «Аліментні зобов’язання на утримання дитини: проблеми і шляхи вирішення».

Під час Комітетських слухань було ретельно проаналізовано ситуацію щодо стягнення аліментів та відбулося конструктивне обговорення законопроекту запропонованого Асоціацією адвокатів України за ініціативи Уповноваженого Президента України з прав дитини, який спрямований на покращення захисту права дитини на належне утримання.

За підсумками слухань у Комітеті було створено робочу групу, яка доопрацювала законопроект, і за ініціативи членів Комітету проект Закону внесений на розгляд Верховної Ради України під реєстр. №4928.

 

З 21 по 23 травня 2016 року відбулося виїзне засідання Комітету у Львівській області (м. Трускавець) за участю депутатів Комісії Сейму Республіки Польща з питань фізичної культури, спорту і туризму на тему: «Шляхи співробітництва України та Польщі щодо формування туристичної інвестиційної привабливості України».

Більшість учасників виїзного засідання наголосили на відсутності комплексного підходу до розвитку туристичної галузі на центральному рівні, а саме, відсутності комплексної Стратегії розвитку туризму, відсутності системи органів державного управління та відповідної управлінської вертикалі на місцевому рівні галуззю туризму, недосконалого механізму збору статистичної звітності, застарілої нормативно-правової бази тощо.

За результатами засідання рішенням Комітету було рекомендовано Уряду та профільному міністерству вжити заходів щодо формування туристичної інвестиційної привабливості, зокрема шляхом:

впровадження механізмів економічного стимулювання розвитку туризму та рекреації;

виділення державою грантових коштів на співфінансування інноваційних та ефективних проектів, що направлені на підвищення конкурентоздатності регіонального туристичного продукту;

сприяння розробці та реалізації українсько-польських транскордонних туристичних продуктів;

сприяння залученню заходів та подій в Україну міжнародного значення тощо.

Крім того, запропоновано певні підходи щодо заохочення бізнесу з розвитку туризму, зокрема щодо створення Польсько-українського фонду для реставрації європейських об’єктів історичної спадщини, що розташовані на території Західної України, що допоможе власникам туристичних об’єктів на 100 відсотків їх профінансувати, і як наслідок – відновити об’єкти. Крім того, запропоновано запровадити в Україні туристичний податок. Тобто, кожен турист, який приїжджає до міст України сплачує певну суму коштів до бюджету міста, що йдуть у цільовий фонд та витрачаються для покращення конкурентоспроможності у туризмі, відновлення скверів, парків тощо.

 

З 7 по 11 червня цього року за сприяння Комітету у місті Чорноморську Одеської області відбулася фінальна частина V Всеукраїнської спартакіади серед депутатів Верховної Ради України, обласних, районних, міських (міст обласного підпорядкування), сільських та селищних рад.

У змаганнях взяли участь близько 340 депутатів усіх рівнів, які представляли 17 областей України змагалися у п’яти видах спорту.

Серед них, голови Черкаської, Полтавської, Івано-Франківської, Дніпропетровської обласних рад, п’ять перших заступників голів обласних рад, 22 депутати обласних рад, 90 – депутатів районних рад, 42 – депутати  міських рад, 47 – депутатів селищних рад та 138 – депутатів сільських рад.

Протягом п'яти днів учасники команд демонстрували свої вміння і командний дух. Серед них були виділені переможці з особистими результатами і команди-переможці, як в кожному з видів змагань, так і спартакіади в цілому.

За результатами змагань у всіх видах спорту збірна команда депутатів Івано-Франківської області посіла почесне перше загальнокомандне місце, команда депутатів Рівненської області – друге місце, команда Житомирської області – третє.

Традиційно переможцям і найкращим учасникам змагань були вручені дипломи, кубки і медалі, призи, відзнаки, подарунки та сувеніри. Зокрема, найстаршому депутату Анатолію Бірюкову (Запорізька область) та депутату з обмеженими можливостями Олександру Гумольському (Житомирська область), які брали участь у змаганнях, від Чорноморського міського голови було вручено цінні подарунки.

 

З 16 червня по 19 червня цього року за сприяння Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму в м. Києві відбувся XIX Європейський міжпарламентський тенісний турнір.

Цей турнір проходить з 1994 року. В  цьому році в турнірі взяли участь парламентарі з Італії, Румунії, Угорщини,  Польщі та України. Багато парламентарів вперше приїхали до України. Основним трофеєм зазначеного турніру є кришталевий кубок, який на цілий рік до наступних змагань залишається у команди-переможця.

У турнірі впевнено перемогла команда українських парламентарів, до складу якої увійшли народні депутати України Андрій Кожем’якін, Ярослав Москаленко та Ігор Молоток. ІІ місце зайняла команда Угорщини, а ІІІ – команда Італії. Це вже друга перемога української збірної в історії турніру.

Проведення XIX Європейського міжпарламентського тенісного турніру сприяло політикам з різних країн неформальному спілкуванню та зміцненню парламентських зв'язків, обміну досвідом між ними, а також пропаганді  здорового способу життя.

 

В порядку контролю за дотриманням вимог законодавства та узагальнення практики його застосування були розглянуті питання, зокрема:

стан розвитку дитячо-юнацьких спортивних шкіл в умовах децентралізації влади в Україні;

матеріально-технічне забезпечення сфери фізичної культури і спорту;

стан підготовки національних збірних команд з видів спорту до XXXI Олімпійських ігор;

звіт Міністра молоді та спорту України І. Жданова щодо виконання Програми діяльності уряду;

звіт Міністра соціальної політики України П. Розенка щодо виконання Програми діяльності уряду.

 

Протягом четвертої сесії Верховної Ради України члени комітету брали участь у засіданнях колегій Міністерства молоді та спорту України та Міністерства соціальної політики України, спостережної ради Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, в спортивних, молодіжних і туристичних заходах, конференціях з питань запобігання насильства, особливо серед жінок, захисту дітей переміщених осіб та дітей, що переселені із зони проведення АТО, круглих столах щодо захисту дітей в умовах кримінального процесу, формування духовної безпеки української нації: «Теорія, досвід та практика», бюджетної політики: «Прагматичні підходи до стратегічних рішень» та інших заходах.