«Російські та білоруські спортсмени не повинні виступати на Олімпійських іграх у Парижі», - заява президента Парламентської асамблеї Ради Європи Теодороса Русопулоса

20 березня 2024, 18:09

 

Після вчорашнього рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) не допустити російських і білоруських спортсменів до участі в церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі 2024 року, а також у відповідь на звернення українських олімпійських чемпіонів, які закликають Парламентську асамблею Ради Європи продовжувати підтримувати повну заборону участі російських і білоруських спортсменів в Олімпійських іграх в Парижі, Теодорос Русопулос зробив таку заяву:

«Олімпійські ігри зародилися в моїй країні, Греції, близько 3000 років тому і організовувалися кожні чотири роки в місті Олімпія на Пелопоннесі. Олімпізм відродився - завдяки П'єру де Кубертену - з першими Олімпійськими іграми сучасної епохи, що відбулися в Афінах у 1896 році. Це філософія, яка сприяє повазі до універсальних, фундаментальних, етичних принципів, особливо чесності, поваги та дружби. Цілком очевидно, що фундаментальні принципи олімпізму, за визначенням, протистоять війні.

Тому я ставлю питання: чи повинні спортсмени з країни, яка захопила іншу, брати участь в Олімпіаді і з гордістю представляти цю країну? Або, інакше кажучи: чи можемо ми засуджувати Росію за бомбардування українських мирних жителів, викрадення дітей, катування в’язнів, вчинення масових вбивств – а потім аплодувати її спортсменам? Знаючи, що багато з цих спортсменів фактично служать в російській армії, і переважна більшість із них отримують державну зарплату? Це дух олімпізму?

У Парламентській асамблеї, яка об'єднує парламентарів з 46 країн, ми кілька разів обговорювали це питання, чули різні думки, і рік тому ми прийняли резолюцію з прямою відповіддю: російські та білоруські спортсмени не повинні виступати на паризькій Олімпіаді, тому що їхня участь була б образою для українських спортсменів, у тому числі тих, які загинули через війну, а більшість із них не мають можливості нормально тренуватися через зруйновану спортивну інфраструктуру.

Я чув, як деякі люди вважають, що спортсмени не повинні відповідати за рішення своїх урядів. Не будьмо наївними. Будь-яка перемога цих спортсменів, навіть під нейтральним прапором, може відзначатися і використовуватися як інструмент для пропаганди, створюючи наратив сприйняття та нормалізації, який применшує серйозність дій російського та білоруського урядів.

Я шкодую, що Міжнародний олімпійський комітет вирішив не виконувати наш заклик, але я закликаю МОК суворо застосовувати критерії, які він встановив для дозволу російським спортсменам брати участь в Олімпійських іграх, і забезпечити, щоб будь-яка участь громадян росії та білорусі не використовувалася як пропаганда.

Тепер – це найкращий спосіб посилити гідні цілі миру та рівності, які олімпійський рух втілює протягом тисячоліть».

Нагадаємо, що до президента ПАРЄ звернулися наші славнозвісні спортсмени: Дарія Білодід, Олег Верняєв, Марина Бех-Романчук, Ольга Харлан, Олександр Абраменко, Ярослава Магучіх, Марина Алексіїва, Владислава Алексіїва, Михайло Романчук та Юрій Чебан.

Дякуємо президенту Парламентської асамблеї Ради Європи Теодоросу Русопулосу за підтримку!

 

Разом до Перемоги!