Після вчорашнього рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) не допустити російських і білоруських спортсменів до участі в церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі 2024 року, а також у відповідь на звернення українських олімпійських чемпіонів, які закликають Парламентську асамблею Ради Європи продовжувати підтримувати повну заборону участі російських і білоруських спортсменів в Олімпійських іграх в Парижі, Теодорос Русопулос зробив таку заяву:

«Олімпійські ігри зародилися в моїй країні, Греції, близько 3000 років тому і організовувалися кожні чотири роки в місті Олімпія на Пелопоннесі. Олімпізм відродився - завдяки П'єру де Кубертену - з першими Олімпійськими іграми сучасної епохи, що відбулися в Афінах у 1896 році. Це філософія, яка сприяє повазі до універсальних, фундаментальних, етичних принципів, особливо чесності, поваги та дружби. Цілком очевидно, що фундаментальні принципи олімпізму, за визначенням, протистоять війні.

Тому я ставлю питання: чи повинні спортсмени з країни, яка захопила іншу, брати участь в Олімпіаді і з гордістю представляти цю країну? Або, інакше кажучи: чи можемо ми засуджувати Росію за бомбардування українських мирних жителів, викрадення дітей, катування в’язнів, вчинення масових вбивств – а потім аплодувати її спортсменам? Знаючи, що багато з цих спортсменів фактично служать в російській армії, і переважна більшість із них отримують державну зарплату? Це дух олімпізму?

У Парламентській асамблеї, яка об'єднує парламентарів з 46 країн, ми кілька разів обговорювали це питання, чули різні думки, і рік тому ми прийняли резолюцію з прямою відповіддю: російські та білоруські спортсмени не повинні виступати на паризькій Олімпіаді, тому що їхня участь була б образою для українських спортсменів, у тому числі тих, які загинули через війну, а більшість із них не мають можливості нормально тренуватися через зруйновану спортивну інфраструктуру.

Я чув, як деякі люди вважають, що спортсмени не повинні відповідати за рішення своїх урядів. Не будьмо наївними. Будь-яка перемога цих спортсменів, навіть під нейтральним прапором, може відзначатися і використовуватися як інструмент для пропаганди, створюючи наратив сприйняття та нормалізації, який применшує серйозність дій російського та білоруського урядів.

Я шкодую, що Міжнародний олімпійський комітет вирішив не виконувати наш заклик, але я закликаю МОК суворо застосовувати критерії, які він встановив для дозволу російським спортсменам брати участь в Олімпійських іграх, і забезпечити, щоб будь-яка участь громадян росії та білорусі не використовувалася як пропаганда.

Тепер – це найкращий спосіб посилити гідні цілі миру та рівності, які олімпійський рух втілює протягом тисячоліть».

Нагадаємо, що до президента ПАРЄ звернулися наші славнозвісні спортсмени: Дарія Білодід, Олег Верняєв, Марина Бех-Романчук, Ольга Харлан, Олександр Абраменко, Ярослава Магучіх, Марина Алексіїва, Владислава Алексіїва, Михайло Романчук та Юрій Чебан.

Дякуємо президенту Парламентської асамблеї Ради Європи Теодоросу Русопулосу за підтримку!

 

Разом до Перемоги!

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05
26 квітня 2024 15:20
25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52