Звіт про роботу Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму протягом четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

 

Протягом четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання Комітет продовжував роботу щодо вдосконалення законодавчого забезпечення державної політики сприяння становленню інституту сім'ї, допомоги сім'ям з дітьми, державної молодіжної політики, державної політики у сфері фізичної культури і спорту, туризму, курортів та рекреаційної діяльності,  а також забезпечення парламентського контролю за дотриманням законодавства України у зазначених сферах.

За період цієї сесії  проведено 13 засідань Комітету, на яких було розглянуто 52 питання, внесено до Верховної Ради України висновки щодо розгляду 17 законопроектів, стосовно яких Комітет визначено головним.

Зокрема, запропоновано розглянути у другому читанні та прийняти в цілому 1 законопроект, прийняти за основу 4 законопроекти, врахувати 2 законопроекти при розгляді у другому читанні іншого законопроекту, скасувати рішення про прийняття за основу 1 законопроекту, направити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи 2 законопроекти, відхилити  4 законопроекти. Запропоновано також прийняти за основу та в цілому 2 Постанови Верховної Ради України.

Надіслано 16 попередніх висновків на законопроекти до головних комітетів.

Прийнято в цілому і підписано Президентом України 1 Закон України:

Закон України «Про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" щодо встановлення віку дітей, які перебувають у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку разом із батьками (№ 1295-VII від  3 червня 2014 року) визначив, що діти віком від 4 до 7 років перебувають у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку разом із батьками або іншими законними представниками, а діти віком від 7 до18 років відпочивають самостійно.

 

Комітет запропонував Верховній Раді України прийняти за основу такі законопроекти:

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми,
(реєстр. № 3651)
.

Законопроектом пропонується визначити механізм реалізації передбаченої Сімейним кодексом України патронатної форми виховання дітей, а також  передбачити заходи державної підтримки дітей у сім’ях патронатних вихователів шляхом внесення змін  до  законів України "Про охорону дитинства", "Про державну допомогу сім’ям з дітьми", "Про соціальні послуги",  "Про оздоровлення та відпочинок дітей".

Запропоновані пропозиції спрямовані на попередження соціального сирітства, забезпечення права кожної дитини виховуватись в сім’ї, визначення повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування стосовно розвитку соціальних послуг з підтримки cімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, створення правових підстав для тимчасового влаштування дітей в сім’ї патронатних вихователів і запровадження   послуги  "сімейного патронату".

 

2. Проект Закону про внесення змін до статті 146 Сімейного кодексу України (щодо визначення імені дитини), (реєстр № 3881).

 

Законопроектом пропонується уточнити порядок визначення батьками імені дитини, а також підстави і порядок оскарження відмови органів у реєстрації актів цивільного стану в присвоєнні імені дитині, а саме встановити, що ім’я дитини повинно відповідати її статі, а також що воно не може складатися з назв неживих предметів, вигаданих персонажів, географічних назв, флори та фауни, титулів, хвороб, одночасним поєднанням букв, символів або (та) цифр, абревіатур.

 

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини та покращення демографічної ситуації у державі), (реєстр № 4661).

Законопроектом  пропонується збільшити з 1 січня 2015 року державну допомогу при народженні дитини та виплачувати її в таких розмірах:  на першу дитину  45 000 грн., на другу  дитину – 60 000 грн,  на третю та  кожну наступну дитину – 80 000 грн.

 

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності), (реєстр. №  3549–1).

Законопроектом пропонується надати право здійснювати волонтерську діяльність без обмежень всім організаціям та установам, скасувати можливість в судовому порядку позбавлення юридичної особи права займатися волонтерською діяльністю, зняти вікові обмеження для волонтерів, відмовитися від існування центрального органу виконавчої влади у сфері волонтерської діяльності, договорів про провадження волонтерської діяльності та надання волонтерської допомоги, замінити обов’язкове страхування волонтерів на добровільне, відмовитися від обов’язкового відшкодування волонтерам витрат на харчування, проживання, проїзд до місця здійснення волонтерської діяльності, проведення медичного огляду та вакцинації, скасувати право отримувачів волонтерської допомоги на вибір волонтерів та волонтерських організацій, форми надання волонтерської допомоги.

Запропоновано розглянути у другому читанні та прийняти в цілому проект Закону про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом, (реєстр. № 0955).

Законопроектом пропонується визначити правові, соціальні, економічні та організаційні особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом, а також підвищити ефективність  управління та фінансування даної системи. У проекті Закону регулюються особливості забезпечення масового будівництва якісного та недорогого житла, здійснення будівництва із застосуванням новітніх технологій на основі типових проектів із використанням місцевої сировини, матеріалів і виробів вітчизняного виробництва, визначення, резервування та виділення земельних ділянок.

Законопроект встановлює основні механізми державної підтримки забезпечення молоді житлом, зокрема, іпотечне пільгове кредитування,  сприяння створенню молодіжних житлових комплексів, надання державної підтримки для будівництва або придбання житла, надання житла в оренду без права його викупу тощо.

  

Прийнято в цілому Постанову Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: «Про участь молоді в суспільному житті: економічна активність» (№ 1521-VII від 18 червня 2014 року).

 

Зокрема, зазначеними Рекомендаціями, запропоновано Кабінету Міністрів України забезпечити фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013 – 2017 роки у повному обсязі; розробку  державного стандарту вищої освіти „Перелік кваліфікацій”, узгодженого з  „Переліком напрямів та спеціальностей” за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями з метою забезпечення відповідності обсягів та професійно-кваліфікаційної структури підготовки кадрів у навчальних закладах потребам ринку праці; запровадження підрозділів професійно-технічних навчальних закладів щодо сприяння працевлаштуванню їх учнів та випускників; запровадження у вищих та професійно-технічних навчальних закладах навчального курсу з вивчення основ підприємницької діяльності.

Місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування запропоновано: забезпечити затвердження прогнозних показників надання молоді першого робочого місця та запровадження на постійній основі моніторингу працевлаштування та закріплення випускників на першому робочому місці в статусі молодого працівника; забезпечити співпрацю з роботодавцями у створенні нових робочих місць для молоді; популяризувати молодіжні трудові загони та створювати умови для їх діяльності, в тому числі, для вирішення державних і комунальних проблем, включати до регіональних програм зайнятості населення окремі заходи зайнятості молоді, зокрема, з розвитку гнучких форм та режимів організації праці і надомної праці для забезпечення зайнятості осіб з інвалідністю.

За підсумками «круглого столу» з обговорення проекту Закону про туризм (нова редакція), (реєстр. № 4224) Комітет рекомендував Верховній Ради України не включати зазначений законопроект до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

В порядку контролю за дотриманням вимог законодавства та узагальнення практики його  застосування були розглянуті питання:

щодо результатів аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету на бюджетну підтримку громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, за матеріалами Рахункової палати України;

щодо результатів аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету, виділених фізкультурно-спортивному товариству «Динамо» України та його територіальним організаціям на організацію та проведення роботи з розвитку фізичної культури і спорту серед працівників і військовослужбовців правоохоронних органів за матеріалами Рахункової палати України;

щодо дотримання законодавства України під час реконструкції спортивного комплексу «Авангард» у місті Києві;

про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на підготовку і проведення у 2013 році в Донецькій області чемпіонату світу з легкої атлетики серед юнаків, за матеріалами Рахункової палати України;

про виконання Закону України «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року»;

щодо виконання Кабінетом Міністрів України вимог законодавства стосовно забезпечення захисту прав  дітей, які  перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, в тому числі забезпечення безпечного виїзду з зони воєнних дій і  збройних конфліктів, розміщення та харчування на мирній території.

За підсумками розгляду останнього питання Комітет рекомендував Кабінету Міністрів України до 15 липня затвердити порядок забезпечення безпечного виїзду дітей із зони воєнних дій і збройних конфліктів; порядок розміщення та оздоровлення дітей, які  перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, на безпечній території, в якому передбачити надання відповідних пільг щодо розміщення та оздоровлення зазначеної категорії дітей; порядок функціонування прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, які переселилися з тимчасово окупованих територій України та зони воєнних дій і збройних конфліктів, виплати їм державної соціальної допомоги та грошового забезпечення.

Комітет запропонував Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо першочергового погашення заборгованості Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності перед санаторно-курортними і дитячими оздоровчими закладами, що оздоровлюють дітей, які  виїхали із зони воєнних дій і збройних конфліктів, за санаторно-курортні та оздоровчі послуги, надані у першому півріччі 2014 року, а також доручити Міністерству оборони України, Міністерству внутрішніх справ України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій вжити заходів щодо забезпечення безпечного вивозу дітей різних категорій із зони воєнних дій і збройних конфліктів.

Комітет рекомендував Уряду доручити Міністерству соціальної політики України забезпечити координацію дій центральних органів виконавчої влади щодо забезпечення захисту прав  дітей,  які  перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів; забезпечити першочергове оздоровлення зазначеної категорії дітей на безпечній території за рахунок бюджетних коштів, у тому числі, безкоштовне оздоровлення в Українському дитячому центрі «Молода гвардія»; забезпечити оперативне відновлення виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, евакуйованих із зони воєнних дій і збройних конфліктів, а також грошового забезпечення батькам-вихователям та прийомним батькам. 

Протягом четвертої сесії Верховної Ради України члени Комітету брали участь у засіданнях колегій Міністерства молоді та спорту України та Міністерства соціальної політики України, спостережної ради Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, а також спортивних, молодіжних, туристичних заходах.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти про роботу Комітету”

28 грудня 2023 12:44
02 листопада 2023 10:55
30 грудня 2022 08:41
01 листопада 2022 11:51
06 вересня 2022 16:42
31 грудня 2021 13:06
22 липня 2021 11:18
04 лютого 2021 13:46
31 липня 2020 13:18
24 січня 2020 11:57