Верховна Рада України прийняла важливий Закон для захисту прав дітей, яким передбачено створити Державну службу у справах дітей, повідомляє Ірина Борзова.

Закон розмежовує повноваження держави і органів місцевого самоврядування.

«У кожній громаді має якісно працювати служба у справах дітей. Саме в громадах знають, в яких умовах ростуть діти, хто з дітей приїхав у громаду, кому потрібна допомога. Органом опіки і піклування щодо захисту прав дітей має бути виконавчий комітет міської, сільської, селищної рад. Важливо, що в законі залишаються норми щодо скорочення строків розгляду судових справ про усиновлення дітей», - зазначає Ірина Борзова.

Через російську війну в Україні збільшилась дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Без батьківського піклування. За словами народної депутатки, під час воєнного стану не можна змінювати чи спрощувати процедуру усиновлення.

«В умовах, коли часто важко знайти документи, неможливо встановити реальну ситуацію з батьками дитини зростають ризики порушення прав дитини. Щоб уникнути помилок та забезпечити найкращі інтереси кожної дитини, надавати допомогу дітям, які опинились без батьків, необхідно обов’язково звернутись до спеціалістів – служби у справах дітей. Українці, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем свого проживання або подають заявку на консультування через «Дію», - говорить Ірина Борзова.

Часто в людей, які мають бажання взяти на виховання дитину, виникає питання чи є якась спрощена процедура?

«Спрощена процедура усиновлення, передовсім, це те, що людям не треба збирати великий пакет документів і подавати його в паперовому вигляді. Це можна зробити з телефону, сформувати повний пакет. Портал «Дія» на 100% ідентифікує людину.

Також є певне спрощення системи щодо опіки. На сьогодні пакет документів, який подають громадяни, мінімальний. Адже законодавством передбачено, що опіку оформлюють родичі дитини або знайомі», - додає голова підкомітету молодіжної політики Ірина Борзова.

За її словами, з 1 серпня в Україні запрацював державний портал для розшуку дітей – «Діти війни». Він допомагатиме правоохоронним органам збирати дані про юних українців, які постраждали під час війни. Зокрема зникли безвісти або були переміщені на тимчасово окуповані території та депортовані до російської федерації.

«Платформа «Діти війни» створена за дорученням Президента України для того щоб кожен українець міг повідомити про дитину яка загубилася. Про злочини проти дітей. Повідомити про знайдену дитину. А також про примусове усиновлення чи примусову депортацію або зміну громадянства», - резюмувала Ірина Борзова.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

18 квітня 2024 17:43
18 квітня 2024 17:00
18 квітня 2024 16:30
18 квітня 2024 15:52
18 квітня 2024 14:43
17 квітня 2024 18:05
17 квітня 2024 17:35
17 квітня 2024 17:00
17 квітня 2024 16:25
16 квітня 2024 18:09