Цьогорічна церемонія була унікальною та зворушливою. Серед нагороджених було 9 військових, які захищають Українську державу від рашистів. Водночас, саме через виконання бойових завдань не змогли взяти участь в церемонії нагородження всі лауреати. Денис Ман, Іван Роговий, Андрій Рубанка, відмовились від приїзду на нагородження, розуміючи свою відповідальність перед бойовими товаришами. Дуже красномовними були їхні повідомлення за декілька днів перед нагородженням:

«на жаль не зможу бути, оскільки на час відсутності командира виконую його обов'язки. Залишити особовий склад не зможу;

особисто прибути не зможу. Виконую  бойове розпорядження».

А тому, замість трьох лауреатів Премії, які сьогодні перебувають на передовій, дипломи лауреатів отримали їхні дружини – Марина РОГОВА, Людмила РУБАНКА, Вікторія ПАЛЯНИЦЯ. Більш того, Людмилу РУБАНКУ за проханням чоловіка супроводжував 5-річний син Макар, який разом з нею отримав нагороду від Голови Верховної Ради України Руслана СТЕФАНЧУКА. Крім того, Андрія РИБАЛКУ та Максима БЕВЗУ супроводжували дружини, а В’ячеслава ТАРАЩЕНКА – наречена.  

У своєму вступному слові Руслан СТЕФАНЧУК подякував присутнім за самовіддану працю та служіння, якими вони сьогодні, у воєнний час, зміцнюють нашу державу та будують її майбутнє. «У всі часи молодь завжди була і залишається рушійною силою будь-якої держави. Від  принципів й ідеалів, які ви несете в серці сьогодні, залежить те, як наша країна буде розвиватися та жити завтра», — зазначив Голова Парламенту України та наголосив, що, попри непростий для країни час, єдиний  законодавчий орган держави робить все, щоби гідні представники нашої молоді отримали заслужені нагороди.

Голова Верховної Ради України зазначив, що в цьому році 5 лауреатів Премії  – Максим БЕВЗА, Тарас ПАЛЯНИЦЯ, Андрій РИБАЛКО, Іван РОГОВИЙ, Андрій РУБАНКА, які  захищають Україну на передовій, а капітан цивільного захисту В’ячеслав ТАРАЩЕНКО рятує людей від рашистських обстрілів у Миколаєві та Харкові – це теж передова країни. Крім того, в списку лауреатів 4 волонтери. За словами Руслана СТЕФАНЧУКА, це є маркером тієї новітньої історії, яку переживає та творить сьогодні наша країна.

  

«Ми усвідомлюємо, що зараз  –  час великих людей. І багато серед них молоді, яка єдина у відданості нашій державі, єдина у своєму патріотизмі. Зараз ми об’єднані одним бажанням – нашої спільної перемоги у цій війні, і тільки разом ми зможемо його досягти. Дякую вам. Слава Україні!», – наголосив  Голова Верховної Ради України.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань  молоді і спорту Андрій КОЖЕМ’ЯКІН зазначив, що Верховна Рада України, і Комітет зокрема, завжди були готові до співпраці та співробітництва задля реагування на важливі та нагальні проблеми молоді. Реалії воєнного часу, за його словами, внесли свої корективи, але не прибрали повністю з порядку денного Верховної Ради України питання молоді та майбутнього України.

 

Верховна Рада України ухвалила Постанову про присудження Премії на наступний день після внесення її Комітетом, насамперед, завдяки особистій підтримці Голови Верховної Ради України. Це показує, «що Український парламент завжди підтримує нашу молодь, насамперед, наших захисників».

Ще одним прикладом уваги Верховної Ради України до проблем молоді, за твердженням Андрія КОЖЕМ’ЯКІНА, є оперативне ухвалення 322 голосами народних депутатів Закону України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності». Цей Закон підтримає українську патріотичну молодь, надасть їй ефективні інструменти для перетворень в державі, посилення національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання.

«Завдяки нашій молоді, зокрема тій, яка сьогодні служить в ЗСУ, ми перемагаємо. Саме молодь є  локомотивом, який  рухає та творить нашу історію», – підкреслив Голова Комітету у вітальній промові.

Від лауреатів Премії на церемонії виступив капітан цивільного захисту Вячеслав ТАРАЩЕНКО. На початку виступу він наголосив, що набагато простіше розгрібати завали, ніж виступати на такій церемонії, після Голови Верховної Ради України та Голови Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту. Проте його шлях до Державної служби України із надзвичайних ситуацій, як і багатьох його колег розпочався із участі у заходах Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки». Ця організація гартує дітей та молодь, навчає їх навичкам як діяти у складних ситуаціях, при руйнації будинків, пожежах, небезпеці на воді тощо. «Школа безпеки», інші дитячі громадські організації багато зробили до підготовки українських юнаків та дівчат до найскладних випробувань цього року, і багато їх вихованців сьогодні захищають державу у Збройних Силах України, Національній гвардії України, Державній службі України із надзвичайних ситуацій, формуваннях територіальної оборони. Вячеслав Таращенко вважає, що саме завдяки принциповій позиції членів Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, насамперед, Андрія КОЖЕМ’ЯКІНА, Василя МОКАНА, Ірини БОРЗОВОЇ дитячі громадські об’єднання збереглися при ухваленні Закону України «Про основні засади молодіжної політики».

В’ячеслав поінформував присутніх, що тиждень тому Школа безпеки» підписала у Берліні договір про співробітництво з німецькою молодіжною організацією «THW-Jugend», Обидва молодіжні об'єднання визначили основу для подальшої співпраці, яка буде зосереджена на професійній підготовці української молоді у галузі цивільного захисту та подоланні наслідків стихійного лиха.

Після завершення виступів Голова Верховної Ради України Руслан СТЕФАНЧУК вручив дипломи лауреатам Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування, а потім відбулося спільне фотографування. Направляючись до своїх військових частин, міст та селищ, всі лауреати Премії дякували Верховній Раді України та Комітету з питань молоді і  спорту за нагородження і чудово організовану церемонію та запевняли, що і далі будуть вірно служити Українському народу.

Більше фото тут.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

18 квітня 2024 17:43
18 квітня 2024 17:00
18 квітня 2024 16:30
18 квітня 2024 15:52
18 квітня 2024 14:43
17 квітня 2024 18:05
17 квітня 2024 17:35
17 квітня 2024 17:00
17 квітня 2024 16:25
16 квітня 2024 18:09