У минулому році, році надскладних випробувань для Українського народу, разом з Українськими військовими, захисниками України, які взяли на себе головний удар ворога та дали жорстку відсіч російському агресору, велику роль у організації життя країни під час воєнного стану, відіграли волонтери, насамперед, молодь, які допомагали Збройним Силам України, підтримували громадян, які постраждали від російської агресії, вважає голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Ірина Борзова. Тому при визначенні кандидатів на присудження Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування, Комітет з питань молоді і спорту, підтримав шістьох військових та чотирьох волонтерів, у тому числі координаторку колцентру Координаційного центру Волинської обласної військової адміністрації Анастасію Шишко.

Ірина Борзова зазначає, що у місті Луцьку, що на Волині, яке славиться історичною спадщиною та древньою архітектурою, живуть щирі і добрі люди. Це місто, де мешкає багато творчої, активної і креативної молоді. Серед них – працьовита, невгамовна та креативна Анастасія Шишко.

Ця дівчина вже змалку знала, чого хоче, вміла ставити перед собою чітку мету і відповідально долати усі випробування на шляху її реалізації. Ще у дитячі роки вона багато читала, відвідувала різні гуртки за інтересами (при цьому - різнопрофільні!), завжди була у вирі шкільних подій…Якщо потрібно було взяти участь у регіональних туристських змаганнях зі спортивного орієнтування, обласній олімпіаді з історії або ж захистити честь класу в конкурсах юних талантів та творчих проєктів, Настя завжди з готовністю та безвідмовно долучалася до усіх цих заходів.

Будучи старшокласницею, вона захопилася правознавством, тому вибір майбутньої спеціальності став очевидним. У 2020 році закінчила з відзнакою Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, здобувши ступінь «бакалавра» (спеціальність «Право»), а на сьогодні продовжує навчатися та здобувати ступінь «магістра» за тим же фахом.

Притаманні для Насті з дитинства допитливість, небайдужість, активність, співчуття і надалі супроводжують дівчину на життєвому шляху. Студенткою, поєднуючи навчання з діяльністю як юрисконсульта в одній із громадських організацій, стала допомагати учасникам бойових дій, займалася підготовкою їх позовних заяв до Європейського суду з прав людини. Згодом очолила ГО «Волинська Правнича Школа», де вдало поєднує особистісну креативність з новим ще для себе досвідом-управлінським.

Настя в чергове опинилася у звичному для себе надактивному середовищі. Глибоко зацікавилася політичними процесами в країні, роллю парламентаризму в системі державної влади, стала працювати помічницею народної депутатки України. На сьогодні дівчина є стипендіатом Інформаційно-дослідницького центру Верховної Ради України за підтримки Програми USAID РАДА.

Невгамовність Анастасії Шишко, соціум, в якому вона перебуває, змушує і надалі активно працювати над собою, генерувати цікаві ідеї, нові творчі проєкти, об`єднувати навколо себе однодумців. Настя відбулася як справжня лідерка молодіжного руху на Волині.

Однак, як і для кожного українця, 24 лютого 2022 року життя для дівчини поділилося на «до» і «після»…У перший день війни було страшно, не могла зорієнтуватися як діяти далі. Однак було те, про що знала точно: залишається вдома, в Україні, до останнього. Панічний страх пройшов і почалися дії.

Добре пам’ятає той день, коли з братом та іншими волонтерами в холодну морозну погоду готували коктейлі Молотова: різали ганчірки, насипали у пляшки пінопласт та розливали бензин. Той присмак палива та мікс відчуттів з холоду, страху і адреналіну не забуде ніколи.

З перших днів повномасштабного вторгнення рф в Україну Шишко А. на добровільних засадах стала працювати координаторкою колцентру Координаційного центру Волинської обласної військової адміністрації. Вона разом з іншими волонтерами (студентами-юристами) та працівниками військової адміністрації  щодня приймають телефонні дзвінки, які надходять на «гарячу лінію», в основному з правових, соціальних, військових, гуманітарних питань. Усього за період воєнного стану оброблено більше двох тисяч звернень від жителів з різних регіонів України та представників міжнародної спільноти. «Зв’язок, який тримає життя» - саме так на Волині працює “воєнний” колцентр.

Спочатку найактивнішими були дзвінки від волинян. З перших десяти, які надійшли, лише один був із проханням вирішити проблему, решта – із пропозиціями допомогти. Були випадки, від яких хотілося плакати… плакати від гордості за наших незламних людей.

Їх п’ятеро –  осіб, які безпосередньо приймають телефонні дзвінки. Вони щоранку приходять в Координаційний центр, ввечері повертаються додому, але на зв`язку – цілодобово 24/7. Заявки від громадян надходять дуже різні. Найважчі, звісно, коли люди телефонують з територій, де йдуть активні бойові дії. Коли на зв’язку мама, і чути, як на її руках плаче дитина. Коли просять допомогти переїхати в безпечніше місце, або про елементарне - закінчилася суміш для годування і не знають, як і де її можна купити.

А бувають звернення і від місцевих мешканців: «Хочемо втекти в Чернівці». У таких випадках вже доводиться працювати психологом. Пояснювати, що там така ж ситуація, як і в нас, що наразі немає підстав для паніки

Разом з тим, потрібно постійно зберігати пильність, адже телефонують різні люди. Ось один приклад, який пригадує Настя: «Беру в руки телефон, вітаюся «Слава Україні», а мій співрозмовник у відповідь мовчить. Після паузи починає розказувати про кума, який з Америки хоче надіслати допомогу і йому потрібен повний список усіх волонтерів з номерами телефонів. Прошу, щоб дав контакти цього кума. Каже, що не має. А як тоді збирається з ним зв'язатися?». При таких телефонних розмовах “легенди” від підозрілих дозвонювачів розсипаються на другому-третьому уточнюючому запитанні.

У зв’язку «з левовою» часткою правових питань, з якими звертаються в концентр українці, постраждалі внаслідок збройної агресії з боку росії, зокрема щодо відновлення втрачених документів, надання соціальних допомог, сприяння у працевлаштуванні, написанні заяв, що стосуються трудового законодавства, Анастасія Шишко спільно з народною депутаткою України Іриною Констанкевич, регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області, представниками різних державних інституцій та органів місцевого самоврядування організували прийом громадян і надання безкоштовної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та малозабезпеченим громадянам. Ця команда справжніх професіоналів, до складу якої має за честь входити і наша героїня, зараз виконує вкрай важливу функцію, допомагаючи в тилу Збройним Силам України та внутрішньо переміщеним особам.

Ще багато різних цікавих соціальних практик та важливих справ на рахунку Анастасії. Ця невгамовна представниця сучасної молоді з Волині має одну цікаву особливість – вміло поєднувати непоєднуване, при цьому, вдало спрямовувати це все на служіння людям. Її не лякають труднощі, не ламають проблеми та невдачі. Анастасія разом зі своїми колегами по роботі, рідними, друзями, випадковими знайомими, з усією країною працює на перемогу, вони «донатять» на Збройні Сили України, збирають гуманітарну допомогу та кошти, передають медичні препарати в «гарячі» точки, інформують світ про реалії  нашого життя та «банять» усіх «недолугих» в соціальних мережах. Це все є неймовірною силою на шляху до подолання російського зла.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

18 квітня 2024 17:43
18 квітня 2024 17:00
18 квітня 2024 16:30
18 квітня 2024 15:52
18 квітня 2024 14:43
17 квітня 2024 18:05
17 квітня 2024 17:35
17 квітня 2024 17:00
17 квітня 2024 16:25
16 квітня 2024 18:09