Перші «Літні ігри дружби» планується провести в Москві та Єкатеринбурзі у вересні 2024 року, а «Зимові ігри дружби» — у Сочі в 2026 році.

З цією метою російський уряд розпочав дуже інтенсивний дипломатичний наступ, залучивши урядові делегації та послів, а також міністерські та інші урядові органи, звернувшись до урядів усього світу. Щоб зробити свою чисто політичну мотивацію ще більш очевидною, вони навмисно обходять спортивні організації в своїх цільових країнах.

«Це є грубим порушенням Олімпійської хартії та водночас порушенням різноманітних резолюцій ООН. Це цинічна спроба російської федерації політизувати спорт. Комісія спортсменів МОК, яка представляє всіх олімпійців світу, чітко виступає проти використання спортсменів для політичної пропаганди. Комісія навіть бачить ризик того, що їхні уряди змушуватимуть спортсменів брати участь у такому повністю політизованому спортивному заході, таким чином, будучи використаними як частина політичної пропагандистської кампанії», - зазначає МОК.

Російський уряд також демонструє повну неповагу до світових антидопінгових стандартів і чесності змагань. Це той самий уряд, який був причетний до системної допінгової програми на зимових Олімпійських іграх у Сочі 2014 року, а згодом і до маніпулювання антидопінговими даними.

Також в повідомленні МОК зазначається, що минулого тижня Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) висловило свою занепокоєність щодо планів росії організувати у вересні 2024 року несанкціоновану подію Дружби.

Зокрема, викликає стурбованість те, що подія не відбудеться під захистом Всесвітнього антидопінгового кодексу (Кодекс), здоров’я та справедливість спортсменів можуть бути під загрозою. WADA закликає всіх підписантів Кодексу бути обережними та не визнавати цю подію легітимною, оскільки Агентство не може ручатися за антидопінгову програму, яка може бути чи ні. Ця позиція підкріплюється тим фактом, що Національне антидопінгове агентство Росії (РУСАДА) в даний час не відповідає Кодексу, в даний час в Росії немає лабораторії, акредитованої WADA, і загальна довіра до антидопінгової системи в Росії залишається низькою

З усіх цих причин МОК зазначає про:

грубе порушення Олімпійської хартії;

порушення відповідних резолюцій ООН;

неповагу до спортсменів і чесності спортивних змагань.

«Олімпійський рух рішуче засуджує будь-які ініціативи щодо повної політизації спорту, зокрема створення повністю політизованих спортивних заходів російським урядом.

Закликаємо всі зацікавлені сторони олімпійського руху та всі уряди відмовитися від будь-якої участі та підтримки будь-яких ініціатив, які мають на меті повністю політизувати міжнародний спорт», - підкреслив МОК.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05
26 квітня 2024 15:20
25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52