19 березня 2015 року на засіданні Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму відбулася презентація Міністерством молоді та спорту України основних напрямів реформ у сфері фізичної культури та спорту.

 

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Артур Палатний зазначив, що в цьому році спостерігається дійсно прозоре, демократичне обговорення Дорожньої карти реформ, запропонованих Міністерством, на відміну від практики, яка спостерігалася при попередньому керівництві.

Голова Комітету наголосив на тому, що за спортивними досягненнями Україна входить у першу двадцятку країн світу. Тому реформування сфери фізичної культури і спорту треба проводити дуже виважено, щоб не допустити руйнування існуючого кадрового потенціалу та матеріально-технічної бази.

Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, презентуючи Дорожню карту реформ у сфері фізичної культури і спорту, наголосив, що реформування планується здійснити на основі європейської моделі взаємовідносин держави і спорту, відмовившись від частини повноважень Міністерства.

Зокрема, пропонується відмовитися від таких функцій:  затвердження правил спортивних змагань, будівництва безпосередньо силами Міністерства стадіонів та інших спортивних споруд, контролю за якістю надання спортивних послуг. Функцію затвердження правил спортивних змагань планується передати національним спортивним федераціям, що є членами міжнародних федерацій.

Контроль за якістю надання спортивних послуг мають здійснювати контролюючі органи на місцях. Міністерство при цьому встановлює стандарти якості послуг.

Ігор Жданов поінформував членів Комітету про вжиті заходи щодо підвищення прозорості діяльності Міністерства. На сайті Міністерства публікуються накази про витрачання коштів. Оприлюднено план роботи Міністерства та його бюджет. Доопрацьовується система автоматичного розподілу коштів серед федерацій на підставі прозорого рейтингу.

У другому кварталі цього року планується реалізація пілотного проекту щодо безпосереднього фінансування спортивними федераціями своїх витрат, та передачі їм повноважень з формування складу збірної, розробці тренувального календаря, затвердження календаря змагань. Проте, при цьому Федерація відповідає за спортивні результати та звітує перед Міністерством. У пілотному проекті погодилися взяти участь 17 національних федерацій з олімпійських та неолімпійських видів спорту.

Міністр молоді та спорту України наголосив на тому, що Міністерство вважає одним з найважливіших своїх завдань – підтримку дитячо-юнацьких спортивних шкіл. При активній участі Комітету, насамперед, Голови Комітету Артура Палатного, вдалося домогтися виділення з Державного бюджету України субвенції місцевим бюджетам на часткове  фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які  до 2015 року отримували підтримку з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності сумою 100 мільйонів грн. Водночас, навіть зараз виникає багато проблем з фінансуванням дитячо-юнацьких спортивних шкіл  за рахунок коштів місцевих бюджетів, проте Міністерство постійно відслідковує ситуацію з фінансуванням спортивних шкіл та вирішує ці проблеми в ручному режимі.

«Ми дуже виважено підходимо до реформування сфери. Тому, що головне для нас зберегти все те позитивне, що є, а не зруйнувати. Внаслідок реформ ми повинні закріпитися в якості провідної світової держави в області спорту вищих досягнень і зберегти систему масового спорту, як фундамент здорового способу життя», - наголосив Міністр молоді та спорту.

Ігор Жданов також привітав створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Здорова нація». «Міністерство підтримує появу такого об’єднання та буде всіляко співпрацювати із ним заради того, щоб українська нація стала здоровою. На сьогоднішній день ключовим пріоритетом є необхідність посилення роботи щодо популяризації рухової активності та здорового способу життя серед українців, особливо серед молоді», - зазначив Ігор Жданов.

В процесі обговорення Дорожньої карти реформ взяли участь члени Комітету, представники спортивної громадськості, які підтримали запропоновані Міністерством молоді та спорту України шляхи реформування сфери фізичної культури і спорту, проте наголосили на тому, що реформа спортивної сфери повинна бути комплексною та стосуватися всіх напрямів фізичної культури і спорту.

Секретар Комітету Анна Романова наголосила на необхідності підтримки дитячо-юнацьких спортивних шкіл, водночас, звернула увагу членів Комітету та керівників Міністерства молоді та спорту України на необхідність вжиття заходів щодо недопущення збору тренерами коштів з вихованців спортивних шкіл.

Перший заступник Голови Комітету Микола Величкович зазначив, що при визначенні рейтингів спортивних федерацій необхідно врахувати необхідність підтримки масових спортивних федерацій, які не є олімпійськими та не входять до міжнародних федерацій. Також Микола Величкович привернув увагу до загрози руйнування системи фізичного виховання студентів у вищих навчальних закладах після прийняття нової редакції Закону України «Про вищу освіту» і наголосив на необхідності реагування на цю небезпечну ситуацію Міністром молоді та спорту України та членами Комітету. Перший заступник Голови Комітету також наголосив на необхідності державної підтримки спортивних клубів, що залучають громадян України до занять фізичною культурою та спортом.

Заступник Голови Комітету Денис Силантьєв поінформував учасників засідання про депутатське об’єднання «Здорова нація», яке було репрезентоване сьогодні у Верховній Раді України. Денис Силантьєв зазначив, що метою діяльності об’єднання є створення усіх умов для популяризації здорового способу життя та розвитку спортивної інфраструктури.

Голова фізкультурно-спортивного товариства «Колос» АПК України Олександр Мендусь підтвердив тісне співробітництво між Міністерством та фізкультурно-спортивними товариствами у питанні збереження дитячо-юнацьких спортивних шкіл, звернув увагу членів Комітету на поліпшення Дорожньої карти реформ та доповнення їх пропозиціями спортивної громадськості. Також Олександр Мендусь зазначив, що фізкультурно-спортивні товариства готові взяти на себе завдання щодо розвитку масового спорту в країні.

Голова Експертної ради з питань фізичної культури і спорту при Комітетові з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту  та туризму, Перший проректор Національного університету фізичного виховання та спорту України Мирослав Дутчак  вніс конкретні пропозиції щодо вирішення питання збереження системи фізичного виховання студентів у вищих навчальних закладах  через створення відповідної робочої групи на чолі з першими заступниками Міністра освіти і науки та Міністра молоді та спорту. Було також запропоновано за європейським прикладом підтримувати спортивні клуби через безкоштовне надання приміщення та спортивного обладнання для занять фізичною культурою та спортом.

Багато цікавих пропозицій, які варто врахувати при доопрацюванні напрямів реформування сфери фізичної культури і спорту, містилося у виступі члена Міжнародного Олімпійського комітету, віце-президента Національного олімпійського комітету України, олімпійського чемпіона Валерія Борзова. Він запропонував зробити реформу довгостроковою і багатоетапною, щоб поступово вирішувати проблеми спортивної сфери. На думку Валерія Борзова, в цей час головною проблемою сфери фізичної культури і спорту є невідповідність матеріально-технічної бази сучасним вимогам. Водночас, багато спортивних об’єктів знаходяться у власності профспілок. Валерій Борзов запропонував запровадити укладення договорів з профспілками про спільне використання зазначених об’єктів.

Віце-президент Національного олімпійського комітету України також наголосив на необхідності вдосконалення системи підвищення кваліфікації тренерів та недопущення випуску непрофільними вузами некваліфікованих фахівців з фізичного виховання.

Голова Комітету Артур Палатний запевнив учасників засідання, що всі зауваження та пропозиції будуть враховані при подальшій роботі над напрямами реформування сфери фізичної культури і спорту.   

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34