Звіт про роботу Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму протягом третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

 

Протягом третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання Комітет продовжував роботу щодо вдосконалення законодавчого забезпечення державної політики сприяння становленню інституту сім'ї, допомоги сім'ям з дітьми, державної молодіжної політики, державної політики у сфері фізичної культури і спорту, туризму, курортів та рекреаційної діяльності,  а також забезпечення парламентського контролю за дотриманням законодавства України у зазначених сферах.

Було проведено 9 засідань Комітету, на яких розглянуто 43 питання, внесено до Верховної Ради України висновки щодо розгляду 11 законопроектів, стосовно яких Комітет визначено головним.

Зокрема, запропоновано розглянути у другому читанні та прийняти в цілому 1 законопроект, прийняти за основу 4 законопроекти, прийняти 1 Закон в цілому з урахуванням Пропозицій Президента, врахувати 1 законопроект при розгляді у другому читанні іншого законопроекту, зняти з розгляду 1 законопроект, не включати до порядку денного 1 законопроект. Запропоновано також прийняти за основу та в цілому 2 Постанови Верховної Ради України.

Надіслано 12 попередніх висновків на законопроекти до головних комітетів.

         Прийнято в цілому і підписано Президентом України 1 Закон України.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо скорочення кількості документів для отримання державної допомоги при народженні дитини» ( 644-VII від  10 жовтня 2013 року) передбачено, що для призначення допомоги при народженні дитини до органу праці та соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, та свідоцтва про народження дитини подається заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина. Даний перелік документів є вичерпним. Всі інші питання, в тому числі, щодо реєстрації місця проживання новонародженої дитини вирішуються державними органами.

 

Комітет запропонував Верховній Раді України прийняти за основу такі законопроекти:

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" (щодо здійснення плати за комунальні послуги та квартирну плату за житлове приміщення, закріплене за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування),
(реєстр. № 2593).

Законопроектом пропонується доповнити статтю 32 Закону положенням, згідно з яким належить покласти обов’язки щодо здійснення плати за комунальні послуги та квартирну плату за житлове приміщення, закріплене за дітьми – сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, які не мають родичів, зареєстрованих на їхній житловій площі, а також не мають родичів, яким належить дане житло на праві спільної сумісної власності, до досягнення ними повнолітнього віку на органи праці та соціального захисту населення за місцем розташування житла.

 

2. Проект Закону про організацію та проведення в Україні фінального турніру чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу, (реєстр. № 3127).

Метою законопроекту є створення правових, соціальних, економічних та організаційних умов підготовки України до проведення чемпіонату, розвитку спортивної, транспортної та міської інфраструктури, створення сприятливих умов для залучення міжнародних та вітчизняних інвесторів, а також забезпечення дотримання Україною вимог ФІБА-Європа.

 

3. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (щодо накопичення коштів),
(
реєстр. № 2134 а).

Законопроектом пропонується доповнити перелік допомог, які виплачуються відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» допомогою на прийомних дітей, дітей-вихованців, які влаштовані до прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу, та виплачувати додатково на дітей над якими встановлено опіку чи піклування, прийомних дітей, дітей-вихованців, які влаштовані до прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу, 10 відсотків від розміру двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку, запровадивши при цьому щомісячне відрахування цих відсотків на відкритий в установі банку особистий накопичувальний рахунок дитини.

 

4. Проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України "Про оздоровлення і відпочинок дітей" (щодо встановлення віку дітей, що перебувають у дитячих закладах відпочинку та оздоровлення разом з батьками), (реєстр. № 3375),

У законопроекті пропонується збільшити до 7 років вік дітей, коли вони можуть перебувати у  дитячих  закладах оздоровлення  та відпочинку разом з батьками або іншими законними представниками.

 

Запропоновано розглянути у другому читанні та прийняти за основу проект Закону про Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013 - 2017 роки", (реєстр. № 2629). Оскільки запропонований проект не відповідає Закону України «Про державні цілові програми», Комітет запропонував затвердити програму лише на 2014 рік та доручення Кабінету Міністрів України: до 1 червня 2014 року внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму  розвитку фізичної культури і спорту на 2015-2019 роки», що має бути розроблений згідно з вимогами Закону України  «Про державні цільові програми».

 

Прийнято в цілому такі Постанови Верховної Ради України:

 

1. «Про присудження у 2013 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування, пропозиції до резолюції слухань про стан дотримання вимог законодавства і перспективи розвитку туризму» (№ 559-VII від 17 вересня 2013 року).

2. «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про Премію Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування» (№ 560-VII від 17 вересня 2013 року). Відповідно до Постанови розмір Премії збільшено  до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а також надано право, як виняток, присуджувати Премії дитячим громадським організаціям.

3. «Про проведення парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: «Участь молоді в суспільному житті: економічна активність» (№ 562-VII від 17 вересня 2013 року).

4. «Про Рекомендації парламентських слухань з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді» (№ 678-VII від 5 листопада 2013 року).

Зокрема, Зазначеними рекомендаціями, запропоновано: Кабінету Міністрів України затвердити Державну цільову соціальну програму оздоровлення і відпочинку дітей та розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів на період до 2017 року, внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо звільнення дитячих закладів оздоровлення та відпочинку всіх форм власності від сплати податку на землю, вирішити питання диференціації норм харчування дітей у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку відповідно до віку дітей, їх фізіологічних потреб, стану здоров’я і типу закладів; сплати дитячими закладами оздоровлення та відпочинку комунальних послуг за тарифами для пільгових категорій населення, оновлення матеріально-технічної бази, зокрема медичного обладнання, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, в тому числі, санаторного типу.

За ініціативою членів Комітету, Верховною Радою України 20 листопада 2013 року було проведено парламентські слухання про становище молоді в Україні на тему: «Участь молоді в суспільному житті: економічна активність», в яких взяло участь більше 700 осіб, у тому числі, народні депутати України, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, молодіжних та дитячих громадських організацій. Відбулась відверта розмова щодо пошуку шляхів вдосконалення державної молодіжної політики.

 

6 листопада 2013 року проведені комітетські слухання щодо підсумків оздоровлення та відпочинку дітей у 2013 році за участю представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, закладів оздоровлення та відпочинку дітей (всього 120 осіб). Разом з підсумками оздоровчого сезону 2013 року було обговорено проект Державної цільової соціальної програми оздоровлення і відпочинку дітей та розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів на період до 2017 року та пропозиції щодо внесення змін до статті 1 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» стосовно визначення тривалості оздоровчої зміни у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

У Рекомендаціях комітетських слухань запропоновано: Кабінету Міністрів України до 1 квітня 2014 року привести у відповідність до сучасних вимог норми харчування у навчальних та оздоровчих закладах; дати відповідні доручення щодо внесення змін до методики розрахунків орендної плати за оренду державного майна при наданні оздоровчих послуг з урахуванням терміну надання оздоровчих послуг. Міністерству соціальної політики України запропоновано внести пропозиції щодо запровадження Єдиного реєстру дітей, які потребують оздоровлення, відпочинку та санаторно-курортного лікування, а також врахування категорійності дитячих оздоровчих закладів при проведенні тендерів на придбання оздоровчих послуг.

За підсумками «круглого столу» «Обговорення проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності патронатних сімей» членами Комітету підготовлено проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми, (р. № 3651).

Учасники «круглого столу» «Питання сільського туризму як важливого чинника розвитку села» прийняли рішення: рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин підтримати проекти Законів про внесення змін до Закону України «Про особисте селянське господарство" щодо розвитку сільського зеленого туризму» (реєстр. № 2530а) та про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування наданих послуг у сфері зеленого туризму, (реєстр. № 2529а).

В порядку контролю за дотриманням вимог законодавства та узагальнення практики його  застосування були розглянуті питання:

про  ефективність використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом "гроші ходять за дитиною" (за результатами аудиту Рахункової палати України);

про результати аудиту діяльності Державного підприємства «Фінансування інфраструктурних проектів» із управління запозиченнями під державні гарантії за матеріалами Рахункової палати України;

про результати аудиту діяльності Державного підприємства «Фінансування інфраструктурних проектів» із управління запозиченнями під державні гарантії за матеріалами Рахункової палати України;

щодо дотримання законодавства України при реконструкції спортивного комплексу "Авангард" у місті Києві та затверджені відповідні рекомендації Кабінету Міністрів України щодо виправлення недоліків у реалізації державної політики.

Протягом третьої сесії члени Комітету брали участь у засіданнях колегій Міністерства молоді та спорту України та Міністерства соціальної політики України, спостережної ради Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, а також спортивних, молодіжних, туристичних заходах, у тому числі, Міжнародних парламентських іграх
у місті Москва (Росія), змаганнях серед народних депутатів України з російського більярду.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34