Комітет Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму вимагає від Уряду вжити невідкладних заходів щодо захисту прав  дітей,  які  перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів.

 

         Розглянувши на засіданні Комітету  інформацію Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Служби Безпеки України, Міністерства оборони України, Представника Уповноваженого Верховної Ради України, члени Комітету наголосили на тому, що відповідними міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади вживаються недостатні заходи стосовно забезпечення захисту прав  дітей,  які  перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів. Станом на 1 липня 2014 року не прийнято жодного нормативно-правового акту щодо вирішення цього надважливого завдання. Зокрема, представники правоохоронних органів на засіданні Комітету зазначили, що Кабінету Міністрів України необхідно доручити відповідним міністерствам та відомствам скоординувати свої дії з метою створення необхідних умов для безпечного вивозу дітей із зони воєнних дій і збройних конфліктів.

Члени Комітету зазначили, що Міністерство соціальної політики України звітує про евакуацію більше тисячі дітей із зони воєнних дій і збройних конфліктів, тоді як у Донецькій і Луганській областях проживає мільйон дітей. Не приділяється достатня увага евакуації не тільки звичайних сімей з дітьми, але й дітей, які знаходяться під опікою та піклуванням. І важко зрозуміти, чому діти-сироти та діти, позбавлені, батьківського піклування, «оздоровлюються» у місті Святогірську, що розташований у 30 кілометрах від міста  Слов’янська.

На засіданні  Комітету пролунала тривожна інформація про те, що громадяни України  з дітьми, що евакуйовані із зони воєнних дій і збройних конфліктів, не відчувають належної увагу з боку державних органів. Не вирішується питання оперативного відновлення виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, евакуйованих із зони воєнних дій і збройних конфліктів, а також грошового забезпечення батькам-вихователям та прийомним батькам. Серйозно гальмує  розміщення дітей, евакуйованих із зони воєнних дій і збройних конфліктів, на мирній території наявність великої заборгованості Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності перед санаторно-курортними і дитячими оздоровчими закладами за санаторно-курортні та оздоровчі послуги, надані у першому півріччі 2014 року.

Комітет рекомендував Кабінету Міністрів України до 15 липня затвердити порядок забезпечення безпечного виїзду дітей із зони воєнних дій і збройних конфліктів; порядок розміщення та оздоровлення дітей, які  перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, на безпечній території, в якому передбачити надання відповідних пільг щодо розміщення та оздоровлення зазначеної категорії дітей; порядок функціонування прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, які переселилися з тимчасово окупованих територій України та зони воєнних дій і збройних конфліктів, виплати їм державної соціальної допомоги та грошового забезпечення.

Комітет запропонував Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо першочергового погашення заборгованості Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності перед санаторно-курортними і дитячими оздоровчими закладами, що оздоровлюють дітей, які  виїхали із зони воєнних дій і збройних конфліктів, за санаторно-курортні та оздоровчі послуги, надані у першому півріччі 2014 року, а також доручити Міністерству оборони України, Міністерству внутрішніх справ України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій вжити заходів щодо забезпечення безпечного вивозу дітей різних категорій із зони воєнних дій і збройних конфліктів.

Комітет рекомендував Уряду доручити Міністерству соціальної політики України забезпечити координацію дій центральних органів виконавчої влади щодо забезпечення захисту прав  дітей,  які  перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів; забезпечити першочергове оздоровлення зазначеної категорії дітей на безпечній території за рахунок бюджетних коштів, у тому числі, безкоштовне оздоровлення в Українському дитячому центрі «Молода гвардія»; забезпечити оперативне відновлення виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, евакуйованих із зони воєнних дій і збройних конфліктів, а також грошового забезпечення батькам-вихователям та прийомним батькам. 

Питання з контролю за виконанням Кабінетом Міністрів України вимог законодавства стосовно забезпечення захисту прав  дітей, які  перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів буде повторно розглянуто на засіданні Комітету у вересні 2014 року.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34