Комітет Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму вдруге розглянув на своєму засіданні питання про виконання Кабінетом Міністрів України вимог законодавства стосовно захисту прав дітей Донецької і Луганської областей, у тому числі забезпечення безпечного виїзду дітей із зони воєнних дій і збройних конфліктів та їх розміщення на мирній території.

 

         Комітет два місяці тому розглядав питання щодо захисту прав дітей Донецької та Луганської областей. Рекомендації Комітету були надіслані відповідним органам виконавчої влади. Проте, протягом тривалого часу, залишаються невирішені проблеми із забезпечення безпечного виїзду дітей із зони воєнних дій та збройних конфліктів.

Розглянувши інформацію, надіслану до Комітету Міністерством соціальної політики України, Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством оборони України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством охорони здоров’я України, Генеральною прокуратурою України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій члени Комітету наголосили на тому, що центральними та місцевими органами виконавчої влади вживаються певні заходи щодо захисту прав дітей Донецької і Луганської областей. Станом на 25 серпня 2014 року здійснено переселення з районів проведення антитерористичної операції в інші регіони держави 114 тис. 983 особи, з них 39 тис. 111 дітей.

Водночас, на думку членів Комітету, Міністерство соціальної політики України, яке відповідає за формування та реалізацію державної політики з питань сім’ї та дітей, відслідковує тільки виїзд та розміщення дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, не приділяючи уваги  не лише звичайним сім’ям з дітьми, але й дітям, які знаходяться під опікою та піклуванням.

Станом на 1 вересня 2014 року не прийнято жодного нормативно-правового акту Кабінету Міністрів України щодо вирішення цього надважливого завдання. Тільки 2 вересня 2014 року було прийнято за основу  внесений Кабінетом Міністрів України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо залучення транспортних засобів для вивезення населення із зони надзвичайної ситуації, районів можливих бойових дій». Відсутність зазначених нормативно-правових актів ускладнює організацію органами виконавчої влади безпечного виїзду дітей із зони воєнних дій і збройних конфліктів, їх розміщення на мирній території, відновлення виплат, визначених законодавством.

До цього часу залишаються невивезеними на мирну територію більше 300 вихованців Краснодонського та Ровеньківського обласних дитячих будинків-інтернатів та майже 50 вихованців алчевських дитячих санаторіїв.

Члени Комітету зазначили, що існують серйозні проблеми із розміщенням прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей з дітьми, які виїхали з Донецької і Луганської областей, що гальмує евакуацію дітей із зони воєнних дій і збройних конфліктів та шкодить міжнародному іміджу України. Всупереч раніше прийнятим рекомендаціям Комітету Міністерством соціальної політики України не було вжито необхідних заходів щодо першочергового оздоровлення дітей Донецької і Луганської областей за рахунок бюджетних коштів та коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. 

Комітет рекомендував Кабінету Міністрів України до 15 вересня цього року  затвердити порядок забезпечення безпечного виїзду дітей із районів проведення АТО; порядок розміщення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей з дітьми, які переселилися з тимчасово окупованих територій України та районів проведення АТО, в якому передбачити надання відповідних пільг щодо розміщення зазначеної категорії сімей з дітьми; порядок функціонування прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, які переселилися з тимчасово окупованих територій України та районів проведення АТО, виплати їм державної соціальної допомоги та грошового забезпечення.

Запропоновано також доручити Міністерству оборони України, Міністерству внутрішніх справ України, Міністерству соціальної політики України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій вжити заходів щодо забезпечення безпечного виїзду дітей із зони воєнних дій і збройних конфліктів.

Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України з пропозицією визначити відповідальну посадову особу із забезпечення координації дій центральних органів виконавчої влади щодо захисту прав  дітей, які  перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, у тому числі забезпечення безпечного виїзду із зони воєнних дій і збройних конфліктів, розміщення на мирній території.

Комітет рекомендував Уряду доручити Міністерству соціальної політики України створити Єдиний реєстр прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей з дітьми, які переселилися з тимчасово окупованих територій України або районів проведення АТО на мирну територію для відповідного обліку; забезпечити оперативне відновлення виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які евакуйовані з районів проведення антитерористичної операції чи повернулися на звільнену територію, а також грошового забезпечення батькам-вихователям та прийомним батькам; внести на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо внесення змін до законодавства щодо спрощеного порядку працевлаштування громадян, які виїхали з районів проведення АТО.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34