Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму  пропонує  Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності), (реєстр. № 35491), поданий народними депутатами України Мірошниченком Ю.Р., Шевченком А.В. Пацканом В.В. та іншими,  за основу, врахувавши при підготовці його до другого читання положення  проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про волонтерську діяльність" (щодо розвитку громадянського суспільства в Україні та підтримки волонтерського руху), (реєстр. № 3549), поданого народними  депутатами України  Леоновим Е.В., Сабієм І.М., Мірошниченком І.М. та іншими.

 

Проектом Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності), (реєстр. № 3549–1), пропонується надати право здійснювати волонтерську діяльність без обмежень всім організаціям та установам, скасувати можливість в судовому порядку позбавлення юридичної особи права займатися волонтерською діяльністю, зняти вікові обмеження для волонтерів, відмовитися від існування центрального органу виконавчої влади у сфері волонтерської діяльності, договорів про провадження волонтерської діяльності та надання волонтерської допомоги, замінити обов’язкове страхування волонтерів на добровільне, відмовитися від обов’язкового відшкодування волонтерам витрат на харчування, проживання, проїзд до місця здійснення волонтерської діяльності, проведення медичного огляду та вакцинації, скасувати право отримувачів волонтерської допомоги на вибір волонтерів та волонтерських організацій, форми надання волонтерської допомоги.

У проекті Закону про внесення змін до Закону України "Про волонтерську діяльність" (щодо розвитку громадянського суспільства в Україні та підтримки волонтерського руху), (реєстр. № 3549), пропонується виключити із принципів волонтерської діяльності принцип безкорисливості, змінити порядок відшкодування волонтерам понесених ними витрат, передати  повноваження  щодо надання юридичним особам статусу волонтерської організації та позбавлення цього статусу від профільного центрального органу виконавчої влади до органу виконавчої влади, що здійснює реєстрацію неприбуткових організацій.

Під час обговорення законопроектів члени Комітету висловились за підтримку проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності), (реєстр. № 35491), оскільки він має системний характер та спрощує провадження волонтерської діяльності, з врахуванням при його доопрацюванні положень першого законопроекту. Водночас, було висловлено низку зауважень lj цього законопроекту, зокрема щодо обов’язкового підписання договорів на провадження волонтерської діяльності з неповнолітніми волонтерами, збереження обов’язкового страхування волонтерів, недопущення криміналізації волонтерської діяльності. Зазначені зауваження Комітет планує врахувати при підготовці законопроекту (реєстр. № 3549-1) до другого читання.

 



 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34