Інформаційне повідомлення про комітетські слухання на тему: «Забезпечення функціонування закладів оздоровлення та відпочинку дітей за нових законодавчих умов».

 

18 лютого 2015 року відбулися комітетські слухання тему: «Забезпечення функціонування закладів оздоровлення та відпочинку дітей за нових законодавчих умов».

У вступному слові, голова Комітету Артур Палатний наголосив, що втретє, починаючи з квітня минулого року, члени Комітету зібралися з представниками самоврядування, виконавчої влади та громадськості в стінах Верховної Ради України для  обговорення питань оздоровлення та відпочинку дітей, але вперше не для того, щоб  обговорити  стратегічні питання розвитку галузі, а питання її збереження. Артур Палатний нагадав присутнім, що «за ініціативи уряду Верховною Радою 28 грудня 2014 року був прийнятий Закон "Про загальнообов’язкове державне страхування", який позбавив сферу оздоровлення та відпочинку дітей фінансування за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суму близько 400 мільйонів гривень».

Голова Комітету також зазначив, що ситуацію погіршує внесення змін до Податкового кодексу, якими скасовано звільнення дитячих закладів оздоровлення та відпочинку від плати за землю, а також запроваджено оподаткування будівель зазначених закладів податком на об’єкти нежитлової нерухомості.

«Таким чином, на сьогодні в державі практично зруйнована система державної підтримки дитячого оздоровлення та відпочинку, яка формувалася протягом 23 років існування нової незалежної України»,- зазначив Голова Комітету. «Система дитячого оздоровлення та відпочинку наблизилася до критичної межі»,- сказав А.Палатний.

Він також наголосив на тому, що у 2015 році державна підтримка оздоровлення та відпочинку дітей і їх санаторного лікування зменшилася у порівнянні з минулим роком на 233 млн. гривень, мережа дитячих закладів оздоровлення та відпочинку зменшиться на 4367 об‘єктів, заплановано охопити оздоровленням та відпочинком майже на 670 тисяч дітей менше, ніж у минулому році, в тому числі саме оздоровленням – на 310 тисяч дітей менше.

Для збереження галузі оздоровлення та відпочинку дітей Голова комітету запропонував звільнити дитячі оздоровчі заклади від нових видів оподаткування. Він поінформував поважне зібрання, що члени Комітету "зробили перший крок у цьому напрямку - внесли на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту (реєстр. № 2068), яким пропонується звільнити від плати за землю та податку на нерухомість дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади.

Артур Палатний наголосив, що необхідно терміново передбачити у державному бюджеті субвенцію місцевим бюджетам на фінансування закладів оздоровлення та відпочинку дітей сумою 350 млн.грн.

У своєму докладі  заступник Міністра соціальної політики України Валерій Ярошенко доповів присутнім, що  відповідно до розрахунків Міністерства «у 2015 році заплановано охопити оздоровленням та відпочинком 1 862 708 дітей (43,3 % від загальної чисельності дітей шкільного віку, що на 15,6 % менше у порівнянні з 2014 роком), з них оздоровленням – 578 522 дитини (13,5 % від загальної чисельності дітей шкільного віку, що на 21,5 % менше у порівнянні з 2014 роком), відпочинком – 1 284 186 дітей (29,9 % від загальної чисельності дітей шкільного віку, що на 8,3 % менше у порівнянні з 2014 роком)», - наголосив доповідач.

Заступник Міністра освіти і науки України Павло Полянський та  заступник Міністра агропромислової політики та продовольства України Володимир Лапа зазначили, що на початку року в Україні склалася критична ситуація з фінансуванням сфери оздоровлення та відпочинку дітей, що ставить під загрозу виконання зобов’язань держави щодо забезпечення права кожної дитини на повноцінне оздоровлення та відпочинок і суперечить державній політиці збереження та розвитку мережі дитячих закладів.

Павло Полянський та Володимир Лапа наголосили на тому, що у 2015 році не передбачено виділення коштів Міністерству освіти і науки України  та Міністерству аграрної політики та продовольства України на оздоровлення та відпочинок дітей, тоді як у минулому році було виділено, відповідно 7,5 та 2,56 млн. грн. Обсяг фінансування оздоровлення дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, планується скоротити з 232,2 млн. грн. до 6,5 млн. грн.

Заступник Міністра освіти і науки України Павло Полянський звернув увагу присутніх на те, що Міністерство не вважає відпочинок дітей «на шкільному асфальті» таким, що суттєво впливає на оздоровлення школярів і запропонував подивитися на цей вид відпочинку саме під цим кутом зору.

Учасники слухань висловили занепокоєння, що припинення фінансування оздоровлення та відпочинку дітей без відповідної компенсації неминуче призведе до різкого зменшення пришкільних таборів. Вони звернули увагу народних обранців, що  у 2014 році  кількість таборів зменшилася на 3702, а  в цьому році  зменшення сягне ще більшої цифри - 3454 табори.

Представники галузі зауважили, що з кожним днем потерпає матеріально-технічна база дитячих закладів оздоровлення та відпочинку і непомірно зростає вартість путівок до закладів оздоровлення та відпочинку.

          Під час слухань учасниками було висловлено низку пропозицій органам законодавчої та виконавчої влади, які знайшли своє відображення в проекті Рекомендацій Комітетських слухань.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34