Вважаємо, що навіть в складних умовах російської збройної агресії, держава має створити кожній дитині умови  для розвитку та самореалізації, забезпечити надання якісної медичної допомоги, виховання у сімейному середовищі. Як справедливо зазначив німецький філософ Артур Шопенгауер: «Кожне дитина певною мірою геній і кожен геній певною мірою дитина». І саме від держави та суспільства залежить скільки талановитих дітей (а талановитими є майже всі діти) стануть успішними у дорослому житті. З іншого боку, суспільство має усвідомити, що кожна дитина є Людиною з великої літери, має власні думки, мрії, побажання, має право власноруч визначати свою долю, має право на повагу до своєї особистості.

За час, що минув після минулорічного дитячого свята, Українським парламентом зроблені важливі кроки щодо захисту прав дитини. У жовтні 2016 року проведені парламентські слухання на тему «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист». Затверджені Рекомендації парламентських слухань, що містять конкретні доручення Кабінету Міністрів України, іншим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування щодо захисту прав дитини. Спрощена процедура отримання аліментів на утримання дитини, посилено захист прав дитини на житло, вже запрацювала система патронату над дитиною, що побудована на кращих європейських зразках та замінити собою притулки та інтернати, збільшена чисельність служб у справах дітей, що має забезпечити більшу увагу до проблем дітей на місцевому рівні. За наполяганням Комітету Кабінетом Міністрів України затверджено Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Підготовлено до другого читання проект Закону про запобігання та протидію домашнього насильства, що, насамперед, має захистити від насильства саме дітей. Адже в будь-яких випадках домашнього насильства найперше страждають діти.

Члени Комітету розуміють, що більшість дітей потребує посиленої уваги з боку держави. Тому Комітет продовжує працювати над посиленням соціального захисту дітей та сімей з дітьми, спрощенням порядку виїзду дітей за кордон, забезпеченням права дитини на якісне оздоровлення, заняття спортом. Впевнені, що разом з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, ми здатні побудувати ефективну систему дотримання і захисту прав дитини.

Зичу всім дітям міцного здоров’я, щастя та добра, здійснення всіх мрій та побажань, великої вдачі, і головне, мирного неба в Україні.


Голова Комітету                                                                            АРТУР ПАЛАТНИЙ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

06 травня 2024 15:05
06 травня 2024 13:03
06 травня 2024 12:10
06 травня 2024 11:05
03 травня 2024 12:00
02 травня 2024 18:00
02 травня 2024 17:30
02 травня 2024 17:01
30 квітня 2024 19:35
30 квітня 2024 19:00