Проектом Закону пропонується вдосконалити порядок допуску спортсменів до участі у фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходах, зокрема оновлюється термінологія (визначається поняття «допуск до занять фізичною культурою і спортом»).

Також відповідними змінами до статті 51 ЗУ «Про фізичну культуру і спорт» зокрема передбачається, що:

-  «держава забезпечує створення умов для медичного огляду лікарями спортивної медицини осіб, які займаються фізичною фізкультурою і спортом та надання медичних послуг на спортивно-масових заходах»;

- «рішення про допуск осіб, які самостійно займаються фізичною культурою та спортом та беруть участь у змаганнях, що не внесені до календарних планів відповідних територіально-адміністративних одиниць, приймається особами самостійно на підставі власного усвідомлення усіх ризиків та наслідків»;

- «особи, які займаються фізичною культурою і спортом самостійно несуть відповідальність за стан свого здоров’я та за медичний контроль свого здоров’я» та інше.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює низку зауважень і пропозицій до законопроекту та пропонує повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання..

Під час обговорення проекту Закону члени Комітету підтримали законодавчу ініціативу, оскільки реалізація положень законопроекту сприятиме вільному доступу всіх осіб до занять фізичною культурою і спортом, створить умови для усунення дискримінацій в сфері фізичної культури і спорту.

Водночас, народні депутати України – члени Комітету, а також представники спортивної громадськості зауважили, що потрібно внести до положень проекту Закону зміни щодо обов’язкового систематичного диспансерного огляду, в тому числі, шляхом визначення придатності до участі у відповідних змаганнях, осіб, які систематично займаються фізичною культурою і спортом, зокрема: вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, спортсменів дитячо-юнацького, резервного та спорту вищих досягнень.

З огляду на зазначене та за наслідками розгляду Комітет рекомендував Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо впорядкування проведення спортивних заходів та занять фізичною культурою та спортом), (реєстр. №3011) за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

30 квітня 2024 19:35
30 квітня 2024 19:00
30 квітня 2024 18:30
30 квітня 2024 16:30
29 квітня 2024 17:30
29 квітня 2024 16:40
29 квітня 2024 15:23
29 квітня 2024 10:26
26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05