Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

 

  15

02     квітня             15

2 квітня 2015 р.

 

 м. Одеса

Український дитячий центр
 «Молода гвардія»

 

Головуючий:  Голова Комітету ПАЛАТНИЙ А.Л.

Секретар: Романова А.А.

Присутні: народні депутати ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р., СПОРИШ І.Д.

Відсутні: народні депутати СИЛАНТЬЄВ Д.О., ПЕТРЕНКО О.М., БАКУЛІН Є.М.

Запрошені: ПРОТАС С.В. -  тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України; ХОХЛЕНКОВ І.О. - директор департаменту оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України; ХЛИЦОВ П.В. - заступник голови Одеської обласної ради; ЯЦЕЛЕНКО А.А - заступник начальника управління у справах сім’ї та молоді Одеської обласної державної адміністрації; БУНЕВИЧ О.В. - директор департаменту освіти і науки Одеської міської  ради; Лебединський Е.Б. - генеральний директор Українського дитячого центру  «Молода гвардія»;  ЗАСИПКО Л.Г. - начальник Головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби України у Одеській області; Погорілий І.І. - виконуючий обов’язки начальника відділу сім’ї, гендерної політики та оздоровлення дітей департаменту соціального захисту населення Херсонської обласної державної адміністрації; СМОКВІНА М.М. - головний спеціаліст відділу молоді та інтернатних закладів управління по роботі з молоддю департаменту освіти, науки та молоді Миколаївської обласної державної адміністрації; ЧИЛИБІ П.Х. – голова Одеської федерації футболу України;  БЕЗДЕНЬ В.М. – заступник генерального директора Українського дитячого центру  «Молода гвардія» з виховної роботи; ЛЕОНІДОВ С.М. - заступник генерального директора Українського дитячого центру  «Молода гвардія» з капітального будівництва та експлуатації; ШЕСТОВА І.В. - заступник генерального директора Українського дитячого центру  «Молода гвардія» з фінансово-економічних питань; ВЕСЕЛОВ А.Ю. - заступник генерального директора Українського дитячого центру  «Молода гвардія» з адміністративно-господарських питань.

                                            

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

 1. Шляхи удосконалення державної підтримки Українського дитячого центру «Молода гвардія» в контексті забезпечення якісного оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2015 року.


1.

 

Голова Комітету Палатний А.Л.  відкрив засідання та привітав всіх запрошених, які долучилися до обговорення дуже важливого питання щодо оздоровлення дітей в Українському дитячому центрі «Молода гвардія». Адже, державна підтримка сфери оздоровлення та відпочинку дітей це – інвестиції у майбутнє нашої України.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л., який зауважив, що на сьогоднішній день склалася критична ситуація щодо оздоровлення та відпочинку дітей. Фінансування оздоровчої сфери зменшилось майже на 600 мільйонів гривень. За розрахунками Міністерства соціальної політики України планується оздоровити майже на 700 тисяч дітей менше, ніж у минулому році.

Палатний А.Л. зазначив,  що великою проблемою є збільшення податкового тягаря на оздоровчі заклади з введенням деяких законодавчих змін під час прийняття Державного бюджету України на 2015 рік.

Палатний А.Л. зауважив, що внаслідок російської агресії держава втратила «Артек» та інші провідні дитячі оздоровниці Криму, в яких оздоровлювалися сотні тисяч дітей. Важко знайти рівноцінну заміну цим закладам, проте для компенсації цієї втрати необхідно підтримати оздоровчі заклади на Півдні України –  в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях. Насамперед, це стосується Українського дитячого центру «Молода гвардія», який за умови незначної державної підтримки може суттєво посилити свій потенціал.

Палатний А.Л., поінформував учасників засідання, що в лютому цього року були проведені комітетські слухання в Рекомендаціях яких, зокрема, пропонується:

- запровадити виділення місцевим бюджетам субвенції з Державного бюджету України для цільового фінансування оздоровлення та відпочинку дітей -   сумою 350 мілн., грн.;

- збільшити фінансування бюджетної програми щодо оздоровлення і відпочинку дітей в дитячому центру  «Молода гвардія» на 10 млн. грн.;

- ввести  нову бюджетну програму «Реконструкція та теплозабезпечення об’єктів дитячого центру  «Молода гвардія» обсягом 30 млн. грн.;

- відновити дії податкових пільг щодо плати за землю для дитячих оздоровчих закладів.

 

 

Палатний А.Л. надав слово Лебединському Е.Б. - генеральному директору Українського дитячого центру  «Молода гвардія».

У своєму виступі Лебединський Е.Б. дав коротку характеристику Українському дитячому центру  «Молода гвардія».

Лебединський Е.Б. зазначив, що  загальна площа Українського дитячого центру  «Молода гвардія» становить майже 31 га; протяжність власного пляжу – 805 м; більше 40 тис. м² площа всіх споруд та будов центру; штатна чисельність - 512 працівників; можливість прийняти на оздоровлення 11 200 дітей протягом 13 оздоровчих змін (800 дітей – в осінньо - весняний період, 1100 дітей - в літній період ).

Лебединський Е.Б. підкреслив, що одним з головних досягнень Українського дитячого центру  «Молода гвардія» останніх років  є закупівля 100 відсотків путівок державою, що дає можливість працювати закладу протягом року, зберігаючи робочі місця та піднімаючи якість оздоровлення.

Лебединський Е.Б. зазначив, що Український дитячий центр  «Молода гвардія» внесено до реєстру оздоровчих закладів, пройшов атестацію та одержав вищу категорію. Підтвердженням цього є проведення 13-ти тематичних оздоровчих змін на рік за розробленими Положеннями, затвердженими Міністерством соціальної політики України.

Лебединський Е.Б. зауважив, що головними складовими високої якості послуг оздоровлення в Українському дитячому центру  «Молода гвардія» є:

-                     висока насиченість програми перебування дітей в зміні;

-                     наявність додаткових споруд для роботи з дітьми: палацу дитячої творчості, літньої естради, спортивних майданчиків, музеїв, медичної частини, школи для забезпечення безперервності  навчання під час оздоровчої зміни;

-                     широка екскурсійна програма (щонайменше 4 екскурсії за межі центру в зміну для кожної дитини);

-                     гарно організована різнопланова гурткова робота, хобі центри, які працюють, дають можливість дітям визначитися за уподобаннями і відвідувати спортивні секції, інтелектуальні клуби, етноприкладні майстерні;

-                     головним надбанням є потужний науково-методичний відділ, що розробляє та супроводжує всі заходи, що проводяться в дитячому центрі;

-                     власний сайт, дописувачами якого є діти та дитяча газета – листівка;

-                     працює служба психологічного супроводу дітей, яка виявляє психологічні відхилення та протягом зміни кваліфіковані фахівці психологи з допомогою коригуючих заходів нормалізують стан дитини.

Лебединський Е.Б. зазначив, що Український дитячий центр  «Молода гвардія» налагодив співпрацю з 10-ма педагогічними вузами України та створено базу проходження педагогічної практики кращих студентів цих вузів з подальшим їх працевлаштуванням та готовий стати базовим закладом для визначення якісних стандартів педагогічних кадрів оздоровчих закладів та проведення на базі центру школи організаторів оздоровлення, особливо педагогічних працівників (тренінгів, семінарів-практикумів), з наступною сертифікацією.

Лебединський Е.Б. доповів про основні проблемні питання Українського дитячого центру  «Молода гвардія», які потребують комплексного підходу до вирішення та державного втручання,  а саме: 

1) При опрацюванні проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» необхідно передбачити:

- введення  нової бюджетної програми «Реконструкція та теплозабезпечення об’єктів дитячого оздоровчого табору УДЦ «Молода Гвардія» обсягом 30 млн. грн, з них 20 млн грн на реконструкцію табору «Морський, 10 млн. грн. - на теплозабезпечення дитячого центру;

-  виділення додаткових коштів для погашення кредиторської заборгованості у сумі 5,3 млн. грн,  що виникла в кінці 2014 року та призводить до скорочення державного замовлення на 2015 рік приблизно на 900 путівок;

2) вжити невідкладних заходів щодо сприяння видачі державному підприємству «Український дитячий центр «Молода гвардія» державного акту на володіння земельною ділянкою на підставі підготовленої підприємством технічної документації щодо інвентаризації земель;

3) вирішити питання звільнення дитячого центру від сплати земельного податку;

4) внести загальноосвітню школу Українського дитячого центру «Молода гвардія» до Єдиного реєстру навчальних закладів України.

 Підводячи підсумки, генеральний директор Українського дитячого центру  «Молода гвардія» Лебединський Е.Б, від імені усього колективу подякував за постійну увагу та турботу профільному Комітету Верховної Ради України та органам виконавчої влади.

 

Палатний А.Л. надав слово Хохленкову І.О. - директору Департаменту оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України.

Хохленков І.О. від Міністерства соціальної політики України, в управлінні якого знаходиться Український дитячий центр  «Молода гвардія» доповів про стан підготовки до проведення оздоровчої компанії у 2015 році.

Хохленков І.О. зазначив, що відповідно до Рекомендацій комітетських слухань «Забезпечення функціонування закладів оздоровлення  та відпочинку дітей за нових законодавчих умов» було доручено місцевим органам виконавчої влади переглянути прогнозні показники оздоровлення та відпочинку дітей у 2015 році. Так, після зазначених слухань у 20 областях було прийнято  позитивне рішення про збільшення обсягу цих видатків.

Хохленков І.О. зазначив, що у поточному році заплановано охопити оздоровленням та відпочинком 1 888 340 дітей. У 2015 році, порівняно з 2014 роком, кількість дітей, яких заплановано охопити оздоровленням та відпочинком, зменшилась на п'ятнадцять відсотків. У цьому році заплановано охопити оздоровленням та відпочинком 1,2 млн. дітей пільгових категорій. Це на 400 тисяч менше, ніж у 2014 році. Тенденція щодо зменшення кількості дітей, яких заплановано охопити оздоровленням та відпочинком спостерігається у Херсонській, Хмельницькій, Рівненській, Чернігівській, Чернівецькій областях та м. Києві.

 Хохленков І.О. зауважив, що особливу увагу буде приділено оздоровленню та відпочинку дітей, батьки яких загинули, постраждали або беруть участь у проведенні антитерористичної операції та дітей із внутрішньо переміщених сімей. На сьогоднішній день це майже шістдесят чотири тисячі, з яких двадцять одну тисячу заплановано оздоровити.

Хохленков І.О. доповів, що у 2015 році місцеві органи виконавчої влади планують відкрити 11 438 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Але, порівняно з 2014 роком, мережа таких закладів зменшилась на 3063 заклади.

Хохленков І.О. зазначив, що за даними місцевих органів виконавчої влади у 2015 році заплановано спрямувати на оздоровлення та відпочинок дітей 1025,8 млн. грн., з них 443,3 млн. грн., будуть виділені з місцевих бюджетів, 582,5 млн. грн., будуть залучені за рахунок позабюджетних коштів, з інших джерел не заборонених законодавством.

Хохленков І.О. зауважив, що матеріально-технічна база Українського дитячого центру  «Молода гвардія» залишається на рівні 60-х років, що зумовлює нагальну необхідність збільшення потужності дитячого центру, створення на його базі, за підтримки держави, сучасного закладу оздоровлення дітей як альтернативи УДЦ «Артек». Для виконання цього завдання є належна матеріальна база, яка потребує реконструкції. З 1998 року один з структурних підрозділів дитячого центру табір «Морський» з технічних причин припинив функціонувати та приймати дітей.

Хохленков І.О. зазначив, що на даний час табір «Морський» потребує реконструкції, що дасть можливість збільшити оздоровлення дітей пільгових категорій в дитячому центрі на 5200 осіб на рік та забезпечити функціонування дитячого центру на повну проектну потужність (1200 дітей в осінньо-зимовий період та 1500 дітей в літній період).

Палатний А.Л. надав слово Протасу С.В.  - тимчасово виконуючому обов’язки Голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Протас С.В. зазначив, що на превеликий жаль стан здоров’я наших дітей з року в рік не покращується. На сьогоднішній день загальний рівень захворюваності дітей становить 1 400 випадків на 10 000 тисяч дітей віком від
0 до 17 років. Потреба в оздоровленні щороку збільшується, а кількість оздоровчих закладів зменшується.

Протас С.В. попросив членів Комітету включити до проекту рішення питання, що стосується законодавчого мораторію на відчуження земельних ділянок і будівель оздоровчих закладів на всій території України.

Протас С.В. зауважив щодо питання, що стосується відпочинку в пришкільних таборах. Міністерство освіти і науки України неодноразово наголошувало на відсутній оздоровчий ефект для дітей в «так званому асфальтному відпочинку».

Говорячи про Український дитячий центр  «Молода гвардія», Протас С.В. зазначив, що це єдиний оздоровчий заклад, який протягом року функціонує з унікальним природним кліматом, а тому дуже важливо зараз зберегти та провести повну реконструкцію дитячого центру.

 

В обговоренні взяли участь: Величкович М.Р. – перший заступник Голови Комітету;  Романова А.А. – секретар Комітету, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності;
Спориш І.Д. – голова підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства; Смоквіна М.М. - головний спеціаліст відділу молоді та інтернатних закладів управління по роботі з молоддю департаменту освіти, науки та молоді Миколаївської обласної державної адміністрації.

Палатний А.Л.  подякував всім виступаючим за змістовну інформацію та пропозиції щодо шляхів удосконалення державної підтримки Українського дитячого центру «Молода гвардія» в контексті забезпечення якісного оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2015 року.

 

Вирішили:

 

 1. Інформацію керівника державного підприємства Український дитячий центр «Молода гвардія», представників відповідних центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо шляхів удосконалення державної підтримки Українського дитячого центру «Молода гвардія» в контексті забезпечення якісного оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2015 року взяти до відома.

2. Рекомендувати Верховній Раді України:

а) доручити Комітету з питань податкової та митної політики під час   підготовки до другого читання проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення норм, які передбачають звільнення від сплати земельного податку, (реєстр. № 1850-1), доповнити  нормою щодо звільнення від плати за землю дитячих санаторно-курортних закладів та і закладів оздоровлення та відпочинку дітей України незалежно від їх підпорядкованості, у тому числі дитячих санаторно-курортних закладів  і закладів оздоровлення та відпочинку дітей України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій;

б) до 1 травня 2015 року розглянути і прийняти за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту,
(реєстр. № 2068),
поданий народними депутатами України
Величковичем М.Р., Томенком М.В., Палатним А.Л., Силантьєвим Д.О.

3. Рекомендувати  Кабінету Міністрів України для покращення ситуації стосовно організації та проведення на належному рівні  оздоровлення дітей в Українському дитячому центрі «Молода гвардія»:

1) у сфері вдосконалення нормативно-правової бази:

до 1 вересня 2015 року затвердити:

Державну програму розвитку державного підприємства «Український дитячий центр «Молода гвардія» на період до 2017 року;

2) Внести до Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет Україна на 2015 рік», в якому передбачити:

збільшення фінансування за бюджетною програмою КПКВК 2501450 «Оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки,  в дитячому оздоровчому таборі УДЦ «Молода гвардія» на
10 млн. грн., з них 5,3 млн. грн., – на погашення кредиторської заборгованості  за надані послуги з оздоровлення дітей в УДЦ «Молода гвардія» за 2014 рік та 4,7 млн. грн., – на збільшення кількості путівок для оздоровлення дітей пільгових категорій у 2015 році (для забезпечення виконання вимоги частини 2 статті  1 Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» щодо обов’язкового викупу державою 100 відсотків путівок дитячого центру «Молода гвардія»);

введення  нової бюджетної програми «Реконструкція та теплозабезпечення об’єктів дитячого оздоровчого табору УДЦ «Молода гвардія» обсягом 30 млн. грн., з них 20 млн. грн., – на реконструкцію табору «Морський» 10 млн. грн., – на теплозабезпечення дитячого центру;

введення нової бюджетної програми «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на часткове  фінансування оздоровлення та відпочинку дітей» обсягом 350 млн. грн. для забезпечення компенсації вилучених коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що у попередні роки були спрямовані на фінансування оздоровлення та відпочинок дітей;

3) після одержання державним підприємством Український дитячий центр «Молода гвардія» державного акту на земельну ділянку внести до Верховної Ради України проект Закону України про внесення зміни до пункту 2 статті 2 Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія»;

4) передбачити в проекті Державного бюджету України на 2016 рік і подальші роки окрему статтю фінансування програм для реалізації заходів, передбачених Державною програмою розвитку Державного підприємства Український дитячий центр «Молода гвардія» до 2015 року;

5) доручити Міністерству соціальної політики України, Міністерству фінансів України забезпечити належний контроль за повним фінансовим забезпеченням і витрачанням коштів Державного бюджету України для виконання вимог частини 2 статті 1 Закону України «Про державну підтримку і особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» відносно обов'язкового викупу державою 100% путівок дитячого центру «Молода гвардія»;

7) доручити Міністерству освіти і науки України, в порядку винятку, вирішити питання щодо  внесення загальноосвітньої школи Українського дитячого центру «Молода гвардія» до Єдиного реєстру навчальних закладів України для нормалізації роботи загальноосвітніх шкіл «Українського дитячого центру «Молода гвардія».

 

4.  Рекомендувати Одеській міській раді:

 

вжити невідкладних заходів щодо сприяння видачі державному підприємству Український дитячий центр «Молода гвардія» державного акту на володіння земельною ділянкою на підставі підготовленої підприємством технічної документації щодо інвентаризації землі;

звільнити від плати за землю та податку на нерухоме майно державне підприємство Український дитячий центр «Молода гвардія».

 

Голосували: «За» – 4; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

Голова Комітету                                              А.ПАЛАТНИЙ

 

Секретар Комітету                                          А.РОМАНОВА

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”

06 грудня 2023 10:13
23 листопада 2023 12:12
14 листопада 2023 11:30
20 жовтня 2023 11:14
10 жовтня 2023 10:37
22 вересня 2023 09:36
05 вересня 2023 11:44
09 серпня 2023 13:01
25 липня 2023 11:00
04 липня 2023 14:09